Boeken die ik de afgelopen tijd las III

Boeken die ik de afgelopen tijd las III

Goedemorgen! Hier een nieuw overzicht van alle boeken die ik de afgelopen tijd heb gelezen. ūüďö

Huishoudelijke mededeling: je kunt op de titel van het boek klikken en dan kom je uit op de site van Bol (behalve bij het boek van Mutsaers). Als je ‘t boek dan vervolgens koopt, krijg ik een klein deel daarvan. Als je dat doet: bedankt!

 

Pogingen iets van het leven te maken: Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83¬ľ jaar – Hendrik Groen

&

Zolang er leven is: het tweede geheime dagboek van Hendrik Groen, 85 jaar – Hendrik Groen

Ik las beide dagboeken van Hendrik Groen en zal ze voor het gemak even samen bespreken.

Hendrik Groen is oud, maar wil nog steeds iets van zijn leven maken. Hij schrijft over zijn dagelijks leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. In dat verzorgingshuis zitten veel ouderen die volgens hem nogal veel zeuren: ze praten alleen maar over hun pijntjes. Hendrik Groen doet dat absoluut niet. Hij richt met een aantal vrienden uit het verzorgingshuis de Omanido-club op: oud maar niet dood. Elk lid van de club moet de groep verassen met een leuk uitstapje.

Het mooie aan deze boeken vind ik dat ze tegelijkertijd grappig, positief, hoopvol en erg verdrietig zijn. Hendrik schrijft erg leuk over het verzorgingstehuis en zijn waarnemingen zijn erg herkenbaar. Tegelijkertijd komen er ook heftigere onderwerpen aan bod, zoals euthanasie en het overlijden van vrienden.

Harnas van Hansaplast –¬†Charlotte Mutsaers

Toen ik hoorde dat er een nieuw boek van Charlotte Mutsaers kwam, was ik van plan om die over te slaan. Ik heb namelijk voor mijn studie het boek¬†Rachels rokje moeten lezen en dat per hoofdstuk moeten samenvatten. Een hoofdstuk was ongeveer twee pagina’s lang, het boek was zo’n 300 bladzijdes en ging n√©rgens over. Die opdracht vond ik zo verschrikkelijk dat ik besloot nooit meer iets van Charlotte Mutsaers te lezen.

Tot er een collega naar me toe kwam en het boek¬†Harnas van Hansaplast¬†in m’n hand drukte. Ze heeft hetzelfde gestudeerd en deelde m’n gevoelens over¬†Rachels rokje en zei dat ik het nieuwe boek t√≥ch moest lezen. Want het was √©cht fantastisch.

Ik was positief verrast, ik vond het echt een mooi verhaal. Het boek gaat over de broer van Charlotte Mutsaers, die erg slim is maar zijn weg in de maatschappij niet echt kan vinden. Hij overlijdt en Mutsaers en haar zus moeten het huis opruimen, haar vroegere ouderlijk huis.

Ik vond het mooi, Mutsaers vertelt zonder te oordelen over het vreemde leven van haar broer. Het is pijnlijk, maar ook erg liefdevol.

De moord op Commendatore: Deel 1 Een Idea verschijnt – Haruki Murakami

Meer dan 500 pagina’s Haruki Murakami! Yes, ik was zo blij toen dit boek uitkwam.

Het boek gaat over een portretschilder die zich terugtrekt in een oud atelier van een bekende (overleden) schilder. Een oud schilderij dat in het atelier staat, blijkt tot leven te komen.

Dit boek vind ik echt een Murakami zoals je gewend bent. De stijl is een beetje te vergelijken met zijn andere boeken De opwindvogelkronieken en Kafka op het strand. In het begin was ik een beetje bang voor te veel herhaling: weer een man die verlaten wordt en daarna zijn weg moet vinden. Maar na een tijdje ging het verhaal compleet een andere kant op dan ik had verwacht en werd het pas écht goed.

Het boek werkt nog niet echt naar een plot op het eind, maar daarvoor ligt deel twee al klaar. Ik vond het tot nu toe fantastisch, maar heb wel het gevoel dat ik er pas echt iets over kan zeggen als ik alle boeken in deze serie gelezen heb en het verhaal helemaal af is. Op dit moment kan het nog alle kanten opgaan.

De vleermuisman (Harry Hole #1) – Jo Nesb√ł

Nadat ik zo genoten had van het derde deel van Harry Hole, besloot ik om deel één van de serie te lezen. Je kunt de boeken ook los van elkaar lezen, maar ik vond het een goed idee om nu bij deel één te beginnen. En eerlijk, ik vond het een beetje tegenvallen.

In dit boek wordt Harry Hole naar Australi√ę gestuurd om de dood van een Noorse actrice te onderzoeken. De¬†Aboriginals en hun geschiedenis speelt een grote rol in het boek. Interessant, maar ik vind Harry Hole in Oslo toch een stuk beter. Dit verhaal was veel minder complex dan deel drie, het was niet √©cht spannend en ik vond het sloom.

Ik las dat de serie van Harry Hole pas echt fantastisch wordt na deel drie (daar was ik het dus al mee eens), maar ik denk dat ik toch nog deel twee ook wil lezen. Gewoon, om alle informatie te hebben. Het voordeel van het lezen van het eerste deel is namelijk wel dat ik nu meer van het personage Harry Hole weet.

Op de hoogte blijven van wat ik lees? Voeg me dan toe op Goodreads! En als je zelf nog goede boekentips hebt, hoor ik het ook graag.

Vind je dit leuk? Steun mij hier:

Become a Patron!
Volg:
Share:

1 Reactie

  1. 11/05/2018 / 12:02 am

    Wat interessant! ik ben er momenteel in drie bezig.. nu nog even de tijd maken om ze alle drie uit te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.