Boeken

Boeken die ik de afgelopen tijd heb gelezen

Hoewel ik zo’n 6 boeken achterloop op m’n Goodreads challenge (oeps), ben ik wel echt lekker aan het lezen de laatste tijd. Sowieso lees ik voor m’n studie nu een boek per week, dat gaat dus wel snel dan. De laatste blogpost die ik schreef over de boeken die ik heb gelezen, is alweer een tijd geleden. Daarom is het tijd voor een update!

Schermafbeelding 2014-09-20 om 21.31.24

Dit zijn alle boeken die ik de afgelopen tijd heb gelezen. Zoals je ziet best een hoop, maar dit is al van vanaf de zomervakantie. Ik heb nu in dit jaar in totaal 19 boeken gelezen en hopelijk zijn dat er in december 35.
Van boven naar beneden: Lucebert – apocrief de analphabetische naam / Paul van Ostaijen – Bezette stad / W.F. Hermans – Moedwil en misverstand / Harry Mulisch – Siegfried / Hanna Bervoets – Lieve Céline / Sylvia Witteman – Veel gezelliger dan bij u thuis / Nico Dijkshoorn – In zijn nabijheid / Per Petterson – Twee wegen / R.P. Bosch – 84 namen / Tommy Wieringa – Een mooie jonge vrouw / Harper Lee – To Kill a Mockingbird / Sylvia Witteman – Gekke wijven en andere types / Jean-Paul Sartre – Les jeux sont faits / A.F.Th. van der Heijden – Uitverkoren / Hella S. Haasse – Heren van de thee (dit boek heb ik stiekem hier al besproken, hij staat hierbij omdat ik anders een vakje over had).

Dichtbundels Ostaijen + Lucebert

De eerste twee boeken zijn dichtbundels. Ik las hiervoor eigenlijk nooit dichtbundels (ik had er één in m’n leven gelezen), maar door m’n studie kwam ik ermee in aanraking. Eerst had ik niet zo veel met gedichten, maar nu begin ik het steeds meer te begrijpen en daardoor ook te waarderen. De gedichten van Ostaijen vind ik echt geweldig, in Bezette stad gebruikt hij bijzondere vormen van typografie en dat trekt me heel erg. Maar goed, als je m’n blog wat langer volgt, zal dat je niks verbazen.

dichtbundel

Fragment uit Bezette stad van Ostaijen

Met de gedichten van Lucebert heb ik nog iets meer moeite, ik vind ze lastiger en het trekt me niet zo erg als de gedichten van Ostaijen.

W.F. Hermans – Moedwil en misverstand

Dit boek van Hermans bestaat uit verschillende verhalen en ik heb ook eigenlijk over elk verhaal een verschillende mening. Er zijn langere verhalen die me erg aanspreken, maar ook kortere verhalen (zelfs van twee bladzijdes) die ik wat minder vind. De dood, moedwil en misverstand zijn thema’s die in elk verhaal wel terugkomen. Het interessante aan dit boek is dat er overal wel wat achter zit. Hoe vaker je sommige stukjes leest, hoe meer je te weten komt.

Harry Mulisch – Siegfried

Ik ben fan van Harry Mulisch, maar ik moet toegeven dat ik Siegfried toch iets minder vond. Misschien dat het kwam, omdat ik er verkeerde verwachtingen van had. Ik dacht dat het hele verhaal over de zoon van Hitler zou gaan (vanuit zijn perspectief), maar dat bleek helemaal niet  zo te zijn. Dat vond ik nogal een teleurstelling. Verder stonden er veel filosofische gedachtenspinsels in, die mij soms iets te ver gingen. Ik ben niet helemaal negatief hoor, het verhaal zelf vind ik geweldig verzonnen.

gelezenboeken2

Hanna Bervoets – Lieve Céline

Ik zeg het maar gelijk: dit boek is echt een aanrader. Het vorige boek dat ik las van Hanna Bervoets (Alles wat er was) vond ik enorm goed, vandaar dat ik ook haar andere boek wilde lezen. Dat was een hele goede keuze. Lieve Céline gaat over een laagbegaafde vrouw, die helemaal fan is van Céline Dion. Het boek bestaat uit allemaal brieven van haar, gericht aan Céline Dion. Het boek is enorm goed en triest. De schrijfstijl van Hanna Bervoets is erg gemakkelijk te volgen, dus als je niet vaak leest (of niet heel erg van lezen houdt), is dit ook zeker een goed boek voor jou.

Sylvia Witteman

Van Sylvia Witteman las ik twee boeken: Gekke wijven en andere types en Veel gezelliger dan bij u thuis. Beide boeken zijn gebundelde columns en beide zijn ontzettend grappig. Ik vind dit soort boeken heerlijk om even tussendoor of op vakantie te lezen!

Nico Dijkshoorn – In zijn nabijheid

Nadat ik het vorige boek van Dijkshoorn (Nooit ziek geweest) gelezen had, wilde ik ook dit nieuwere boek van Dijkshoorn lezen. Ik had hoge verwachtingen, omdat ik dat vorige boek zo goed vond. Helaas vond ik dit boek wel iets minder. Het boek gaat over Wim Beest en dat is eigenlijk een hele nare man. Ik begrijp dat mensen houden van de rauwe schrijfstijl van Dijkshoorn, maar ik voelde me na het lezen van dit boek voornamelijk heel erg naar.

Per Petterson – Twee wegen

Twee wegen vond ik een erg goed boek. Het gekke (maar ook goede) is dat de gebeurtenissen in dit verhaal heel heftig zijn, maar heel gewoontjes worden opgeschreven. De schrijfstijl van Per Petterson vind ik prettig, de personages komen goed naar voren en het is een verhaal dat ik niet snel zal vergeten. Aanrader!

boeken5

Verder

Een mooie jonge vrouw – Tommy Wieringa vond ik een beetje een teleurstelling, maar dat kwam vooral omdat het zo kort was. En dat het zo kort was, kwam omdat het een boekenweekgeschenk was. Dus ja, het was misschien een beetje te verwachten.
To Kill a Mockingbird – Harper Lee vond ik een zeer indrukwekkend verhaal, maar ik moet zeggen dat ik er een beetje meer van verwacht had (misschien is het een beetje overrated?).
Les jeux sont faits van Sartre heb ik nog voor de middelbare school gelezen, voor m’n Frans mondeling. Daar was het zeker geschikt voor en het lezen in het Frans was eigenlijk ook prima te doen. Uitverkoren van A.F.Th. van der Heijden is aan te raden als je Tonio een geweldig boek vond en graag nog meer informatie wil horen.

Vind je dit leuk? Steun mij hier:

Become a Patron!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    roos
    19/10/2014 at 3:03 pm

    Wow, jij hebt echt veel boeken gelezen! Ik het begin van het jaar wilde ik 30 boeken hebben gelezen dit jaar. Maar dat ga ik écht niet meer redden. Ik denk dat ik er nu 15 heb gelezen. Ik ben trouwens benieuwd naar het boek van Hanna Bervoets.

  • Leave a Reply