Boeken Recensies

De vlamberken van Lars Mytting

vlamberken

De vlamberken van Lars Mytting is een spannende roman over familiegeschiedenis, oorlog en hout. In 2014 ontving het boek de Noorse boekhandelsprijs. Die prijs is naar mijn mening volledig terecht: het boek is prachtig geschreven en erg verrassend.

De vlamberken – Lars Mytting

In 1971 was de driejarige Edvard met zijn ouders op vakantie in Frankrijk. Zijn ouders kwamen die vakantie om het leven, omdat ze op een gasgranaat uit de Eerste Wereldoorlog stapten. Edvard blijft als enige van het gezin leven. Edvard gaat bij zijn opa wonen op een afgelegen boerderij in Noorwegen. Als zijn opa twintig jaar later overlijdt, begint Edvard vragen te krijgen over zijn jeugd. Hoe waren zijn ouders eigenlijk? Waarom waren ze eigenlijk precies in dat bos in Frankrijk? Was het wel toeval dat ze op die granaat stapten? Dan komt Edvard er ook nog eens achter dat er al een prachtige houten doodskist voor zijn opa klaarstond bij de begrafenisondernemer, voordat zijn opa overleed. Wie heeft die kist gemaakt en waar komt het vandaan? Edvard gaat zijn familiegeschiedenis uitzoeken en vertrekt naar de Shetland-eilanden en Frankrijk om alles uit te zoeken.

Het boek wordt beschreven als een roman, maar ik vind het eigenlijk meer een roman gecombineerd met een thriller. Het is erg spannend, ik was steeds benieuwd en wilde verder lezen om te weten te komen wat er nou precies gebeurd was in de jeugd van Edvard. Toch is het niet een volledige thriller: de schrijfstijl is uitgebreid, alles wordt gedetailleerd beschreven en er wordt niet toegewerkt naar een duidelijke climax. Ik vond dit heel fijn: het is prachtig geschreven en tegelijkertijd wil je doorlezen door de spanning die in het verhaal zit.

Het verhaal was erg onverwacht. Dit einde had ik nooit zien aankomen en had ik nooit zelf kunnen bedenken. Dat vond ik ook het mooie van het boek: het verraste me steeds weer, ik had zelf geen grip op het verhaal.

Het thema van het hout vind ik verder erg bijzonder. Vlamberken zijn bomen met beschadigingen. De beschadigingen zorgen voor het patroon voor vlammen. Hout is een van de belangrijkste onderwerpen in het boek en het komt steeds terug. Hoewel ik in het begin niet dacht dat ik warm zou worden van een boek met veel verwijzingen naar hout, vond ik het heel mooi. Mytting schreef eerder al een boek over hout, namelijk De man en het hout, een boek dat een jaar lang op de Noorse bestsellerlijst stond. Dat boek is meer een praktische gids over hoe je met hout moet werken. Mytting weet dus duidelijk veel over hout en ik vind het alleen maar leuk dat deze gedetailleerde kennis ook in De vlamberken naar voren komt.

Kortom: prachtig en spannend boek, ik vind het (voor iedereen) een aanrader.

vlamberken2vlamberken3

Lees dit boek ook & steun tegelijkertijd maartjeleah.com

Vind je dit leuk? Steun mij hier:

Become a Patron!

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Loranne
  10/02/2016 at 7:12 pm

  Het omslag trok me totaal niet, maar na je recensie ben ik toch wel benieuwd!

  • Reply
   Maartje (admin)
   10/02/2016 at 7:39 pm

   Dat kan ik me voorstellen, het boek ziet er ook niet uit als andere boeken die ik normaal lees. Gelukkig zegt dat niet alles!

 • Reply
  Rachel Kromdijk
  11/02/2016 at 4:25 pm

  Hmm de omslag vind ik wel erg donker maar toch maakt het mij wel nieuwsgierig!

 • Reply
  Marijke
  13/02/2016 at 7:51 pm

  Hoi Maartje, Vorig jaar las ik al een recensie over dit boek en dat maakte mij nieuwsgierig. Evenals “de man en het hout” (vanwege de houtbeweging in ons atelier, ?) Dat laatste boek gaf ik weg aan mijn zwager. Heb er geen spijt van maar ga het wel weer kopen voor mezelf. Enfin, de Vlamberken ligt op mijn nachtkastje en elke avond, ochtend en soms ’s nachts sleept het me mee. Fenomenaal!

  • Reply
   Maartje (admin)
   14/02/2016 at 12:17 pm

   Ik kan me voorstellen dat deze boeken inderdaad echt wat voor jou zijn. Geniet er nog van!

 • Reply
  Marijke
  15/02/2016 at 1:27 pm

  Klopt en dan niet alleen om het hout en de symboliek ervan maar ook om de persoonlijke sfeer en om Scandinavië.

 • Leave a Reply