Boeken

Gelezen in 2012

In 2012 heb ik 25 boeken en 9173 pagina’s gelezen. Wat minder dan in 2011 (35 boeken en 11634 pagina’s) maar goed, alsnog niet slecht.  Het boek waar ik het langste over deed was Monsters of Man van Patrick Ness, die kreeg overigens wel weer vier sterren. Negen boeken van de 25 kregen de volle vijf sterren.

* * * * *

boek1Extremely Loud and Incredibly Close Jonathan Safran Foer
Oskar’s vader is overleden op 9/11, op een dag vindt hij een sleutel van zijn vader en gaat op zoek naar het juiste sleutelgat.
Ik had al veel goede verhalen over dit boek gehoord en ik vond dat ik dit boek eigenlijk wel moest lezen. En het beviel ook mij erg goed. Het is geschreven vanuit het perspectief van een negenjarig jongetje, zijn belevingswereld wordt knap verteld. Ook mooi vond ik de relatie van zijn oma en opa erg mooi, hoe die elkaar ontmoet hebben en hun relatie tot Oskar. Er waren ook foto’s in het boek wat ik erg vernieuwend en mooi vind. Zeker een aanrader.

Nooit ziek geweest Nico DijkshoornNooitziekgeweest_DEF!
Nooit ziek geweest gaat over de jeugd van Nico Dijkshoorn en vooral hoe zijn vader (Klaas) het gezin
beïnvloedde. Klaas is egocentrisch en staat graag in het middelpunt van belangstelling. Nico’s herinneringen worden kort, bondig en levensecht beschreven. Ik vond het de moeite waard.

De boeken van Arjen Lubach hebben ook een enorme indruk op mij gemaakt, zijn schrijfstijl is zo mooi. Wanneer je het boek leest word je echt in de omgeving getrokken, zo goed wordt het beschreven. In zijn boeken zit ook veel humor en zelfspot. Ik denk dat de combinatie duidelijk beschreven en humor ervoor zorgt dat het zo mooi is, je zit in het verhaal zonder dat het vreselijk langdradig wordt.  Als je nog nooit zijn boeken gelezen hebt, echt ik raad je het aan. Bastaardsuiker en Mensen die ik ken die mijn moeder hebben gekend heb ik in 2012 gelezen. Elke keer als ik een boek van Arjen lees denk ik: “Had ik dit boek maar geschreven”.

En dan nog iets van Paulien Cornelisse valt ook onder de boeken met vijf sterren, dit vervolg van Taal is zeg maar echt mijn ding is net zoals het eerste deel grappig, herkenbaar en leuk geschreven. Na het lezen van beide boeken werd ik meer bewust van mijn gebruik van taal en realiseerde me hoe raar sommige dingen eigenlijk zijn die ik zeg. De leuke illustraties maken het boek helemaal af.

Voor de verandering heb ik ook nog een thriller gelezen in 2012 en een hele goede ook! Before I Go To Sleep van S.J. Watson is een wat ouder boek maar daardoor niet minder goed. Ik heb het boek in een paar uur uitgelezen en kon het simpelweg niet neer leggen. Het bijzondere is dat de climax van het boek in het eerste hoofdstuk wordt weggegeven, toch blijft het een spannend en onvoorspelbaar boek wat ik erg knap vind.

En verder:

Dinsdag Is Voorbij – Nicci French 
Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? – Johan Harstad
The Fault in Our Stars – John Green

* * * *

Handboek voor de moderne vrouw – Aaf Brandt Corstius
Het meisje met het rode haar – Theun de Vries
De donkere kamer van Damokles – Willem Frederik Hermans
Sonny Boy – Annejet van der Zijl
Monsters of Man – Patrick Ness
The Ask and the Answer – Patrick Ness
Joe Speedboot – Tommy Wieringa
Zomerhuis met zwembad – Herman Koch
It’s Kind of a Funny Story – Ned Vizzini
Recensiekoning Recenseert Nederland – Recensiekoning

*** en minder

Voor een echt succesvol leven – Bas Haring
Phileine zegt sorry – Ronald Giphart
The Woman Who Walked Into Doors – Roddy Doyle
Heldere hemel – Tom Lanoye
The Litigators – John Grisham
Afterwards – Rosamund Lupton

Schermafbeelding 2012-12-31 om 00.34.29

Alle boeken die ik gelezen heb zijn terug te vinden op Goodreads. En nog een voornemen voor 2013: 30 boeken lezen. Precies tussen 2012 en 2011 in, ik denk dat die 35 vrijwel onhaalbaar is. In 2011 las ik namelijk in m’n vakantie twee boeken per dag, dat doe ik mezelf niet meer na.

Wat is jouw reading challenge voor 2013?

Vind je dit leuk? Steun mij hier:

Become a Patron!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Laura
  24/01/2013 at 8:57 pm

  Oei, boeken, altijd goed! Extremely Loud and Incredibly Close vond ik ook geweldig, een van de beste boeken die ik ooit heb gelezen. Mijn reading challenge is vijftig boeken. Slik. Ja.
  Ik heb je trouwens toegevoegd op Goodreads, ik ben Laura/Onuitgesproken

  • Reply
   Maartje (admin)
   25/01/2013 at 8:08 am

   50 is echt idioot veel! Succes.

  Leave a Reply