Boeken

Goede Nederlandse boeken (voor op je lijst)

Op veel blogs lees ik vooral stukjes over Engelse boeken. Ik vind het zo jammer dat veel jongeren die ik ken alleen maar Engelse boeken lezen, er is namelijk zo veel goede Nederlandse literatuur! Daarom heb ik een lijst gemaakt van goede Nederlandse boeken. Deze boeken staan op je lijst voor school (op mijn lijst van mijn school in ieder geval), dus als je daar nog boeken voor moet lezen is dit misschien handig. Omdat dit best wel een lange blogpost is, kan ik me voorstellen dat je geen zin hebt om alle stukjes over alle boeken door te lezen. Daarom heb ik boven elk stukje gezet wat er kenmerkend aan het boek is en voor wat voor soort lezer het me een leuk boek lijkt.


Alles wat er was – Hanna Bervoets

 • Spannend
 • Makkelijk te lezen, zeker ook een aanrader als je niet echt van lezen houdt.

Acht mensen komen op een zondag in een schoolgebouw samen voor de opnamen van een wetenschapsprogramma. Maar die worden nooit gemaakt. Want plotseling klinkt er een knal. Op bevel van de autoriteiten gaan ramen, deuren en gordijnen dicht. En ze blijven dicht. Eerst dagen, dan weken. Door de ogen van tv-redactrice Merel zien we hoe de groep probeert zich staande te houden in een nieuwe wereld. Een wereld van duisternis en isolatie. Van slapen op een gymmat en tien korrels rijst per dag. Naarmate de voedselvoorraden verder slinken, lopen de spanningen tussen de schoolbewoners steeds hoger op. Als alles wat er was er niet meer is, wat is dan nog de waarde van liefde, loyaliteit en vriendschap?

Dit boek heb ik net uit en vind ik erg goed. Wel laat het boek me met een beetje een gek gevoel achter, het is verwarrend en op sommige momenten misselijkmakend (als de voedselvoorraden slinken). Ik wilde graag weten hoe het allemaal in elkaar zat en daarom bleef ik maar doorlezen. De schrijfstijl vind ik redelijk simpel, er worden nauwelijks moeilijke woorden gebruikt. Daarom denk ik ook dat mensen die niet zo van lezen houden, dit boek leuk zullen vinden.

VSV – Leon de Winter

 • Redelijk dik
 • Spannend

Theo van Gogh, de vermoorde columnist en filmmaker, is nog steeds niet verder gekomen dan de receptiebalie van het dodenrijk. Om deze fase in zijn bestaan af te sluiten moet hij een beschermengel worden. De ontvanger van zijn daden van barmhartigheid heet Max Kohn.
Als topcrimineel Max Kohn in Amsterdam op zoek gaat naar zijn grote liefde, slaat een groep geradicaliseerde Marokkanen met geweld toe. Nederland wordt ontwricht. Dat is het moment dat Kohn, vanuit het dodenrijk zorgvuldig in de gaten gehouden, zijn nieuwe leven een beslissende wending kan geven.
Levende en dode personages komen samen in deze genadeloos spannende vertelling. VSV is een virtuoos verhaal over vriendschap en verraad, over trouw aan een ideaal en trouw aan jezelf, over het kwade en het goede. Een roman die je tot de laatste bladzijde gegijzeld houdt.

Wederom een erg spannend boek. Wat ik bijzonder vind aan dit boek is dat dit boek geschreven is vanuit de perspectieven van verschillende bekende personen. Zo wordt een deel verteld vanuit het perspectief van Theo van Gogh, van Job Cohen en een deel zelfs vanuit het perspectief van de schrijver zelf (Leon de Winter dus). Dit boek vond ik iets lastiger om te lezen dan Alles wat er was. Dit kwam vooral omdat het taalgebruik moeilijker is en er stukjes tekst stonden over onderwerpen waar ik bijna nooit over lees (stukjes uit de Koran en natuurkundige stukken bijvoorbeeld). Desalniettemin las ik het boek enorm snel uit, ik wilde zo graag weten hoe alles in elkaar zat! Steeds als ik dacht dat ik alles begreep, bleek het weer heel anders in elkaar te zitten. Spannend dus!
IV

IV – Arjen Lubach

 • Leest erg snel weg
 • Super spannend

Wanneer Elsa op haar vakantieadres in Zuid-Frankrijk hoort dat haar vader is vermoord, neemt ze direct het eerste vliegtuig terug naar Nederland. Eenmaal in Amsterdam ontdekt ze dat haar vader, een emeritus hoogleraar, een groot staatsgeheim op het spoor was, waarvan het uitlekken onvoorstelbare gevolgen zou hebben.

Over IV heb ik al een lovende recensie geschreven. IV is een boek wat echt ontzettend goed in elkaar zit. Het was zo spannend! Verder vond ik het idee van een staatsgeheim erg interessant, ik had nog nooit zoiets gelezen. Het verhaal wordt ook vanuit verschillende perspectieven verteld, wat het nog spannender maakt. Je leest van beide kanten (Elsa en haar achtervolgers) wat ze precies gaan doen, als dit bijna mis dreigt te gaan en je uit het perspectief van de achtervolgers leest dat ze Elsa bijna vinden, is dat enorm spannend. Echt een aanrader dus.

Dit zijn de namen – Tommy Wieringa

 • Mooie schrijfstijl

Een grensstad in de steppe. Uit de vlakte duikt een groep verwilderde vluchtelingen op. Ze veroorzaken angst en onrust in de stad. Als Pontus Beg, commissaris van de politie, ze laat oppakken, wordt in hun bagage het bewijs van een misdaad gevonden. Beg ontrafelt de geschiedenis van hun helletocht, die gaandeweg verweven raakt met de ontdekking van het verhaal over zijn eigen afkomst. De ontmoeting met een oude rabbijn, de laatste Jood van de stad, leert hem de waarheid kennen over zichzelf.

De schrijfstijl van Tommy Wieringa vind ik zo prachtig, ondanks dat zijn zinnen vaak simpel zijn en weinig moeilijke woorden bevatten. Bij dit boek vond ik het leuk dat ik in het begin geen idee had wat er nou allemaal aan de hand was, uiteindelijk vallen alle puzzelstukjes in elkaar. Het hoofdstuk waarin deze verhaallijnen bij elkaar kwamen vond ik ook erg goed geschreven. Daarnaast is religie een belangrijk onderwerp in dit boek, ik vond het erg interessant om daar over te lezen. Een ander goed boek wat ik van Tommy Wieringa gelezen heb is Joe Speedboot. Dat verhaal trok me meer dan Dit zijn de namen, toch zet ik Dit zijn de namen op dit lijstje omdat dit een recenter boek is. Verder merk ik dat op mijn school heel veel mensen Joe Speedboot hebben gelezen en ik probeer m’n lijst een beetje origineel te houden.

Tonio – A.F.Th. van der Heijden

 • Prachtig mooi geschreven
 • Dik en de zinnen zijn lang en beschrijvend

In de vroege morgen van Eerste Pinksterdag 2010 wordt Tonio van der Heijden, het enig kind van Adri van der Heijden en Mirjam Rotenstreich, ter hoogte van het Vondelpark in het centrum van Amsterdam geschept door een auto. Hij wordt in kritieke toestand naar het Academisch Medisch Centrum vervoerd, waar hij diezelfde dag aan zijn verwondingen overlijdt. Tonio zal niet ouder worden dan 21 jaar.

Ook over Tonio heb ik al een recensie geschreven. Tonio is een heel verdrietig boek. Van der Heijden heeft een beschrijvende schrijfstijl, zijn zinnen zijn lang en hij maakt veel gebruik van bijzinnen. Als je niet zo van lezen houdt is het misschien niet zo’n aanrader, ik kan me voorstellen dat het dan saai en langdradig wordt. Ik vond het daarentegen juist fantastisch dat van der Heijden zo beschrijvend schrijft, daardoor kreeg ik het gevoel dat ik Tonio echt heb leren kennen.

Tot zover! Ik heb nog wel meer boeken die ik erop kan zetten, maar anders wordt het helemaal zo’n enorme blogpost. Dan maak ik nog wel een keer een deel twee. Ik heb sowieso een lijst op GoodreadsΒ met boeken die ik voor school heb gelezen (of wil lezen). Welke boeken lees jij/heb jij gelezen voor je lijst?

Vind je dit leuk? Steun mij hier:

Become a Patron!

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply
  Dina
  09/10/2013 at 7:15 pm

  Wow, de cover van “alles wat er was” is freaky! πŸ™‚

  • Reply
   Maartje (admin)
   09/10/2013 at 7:23 pm

   Ja haha dat vond ik ook al, het past wel erg goed bij het boek.

 • Reply
  Janna
  09/10/2013 at 7:47 pm

  Handig artikel, ook al heb ik nu bijna mijn lijst al klaar. Ik heb Tonio vorig jaar voor de Inktaap (ken je dat toevallig?) gelezen. Ik vond het verhaal prachtig beschreven, maar toch bleef het voor mij lastig om me in te leven. Ik heb van Van der Heijden daarna nog MIM gelezen, echt een bizar boek, maar wel gaaf. Leuk dat je over boeken schrijft!

 • Reply
  ladyNadine
  09/10/2013 at 7:54 pm

  Bedankt voor de tips! Ik loop zelf nog een beetje achter met mijn lijst. Ik heb Alles wat er was ook gelezen, maar heb er niet aan gedacht om deze op de lijst te zetten. En ook IV vond ik heel erg spannend.

 • Reply
  meike
  09/10/2013 at 8:11 pm

  Wat een leuk artikel! Bedankt voor de tips, ik ga die van Hanna Bervoets lezen.

 • Reply
  Rianne
  10/10/2013 at 9:28 am

  Ik lees niet zo gemakkelijk dus ik ga eens op zoek naar het eerste boek! Ben eens benieuwd πŸ™‚

 • Reply
  M.
  10/10/2013 at 12:33 pm

  Tonio moet ik echt dringend eens lezen! Dankjewel voor de andere tips πŸ™‚

 • Reply
  Sas
  10/10/2013 at 8:14 pm

  leuke tips!

 • Reply
  Iris
  12/10/2013 at 12:09 pm

  Toen ik mijn lijst moest samenstellen stonden er een hoop boeken op die ik helemaal niet zo leuk vond, best jammer. Ik weet nog wel dat ik De Bekoring heel mooi vond alleen kan ik me totaal niet meer herinneren waar die over ging. De helft van de boeken had ik uiteindelijk niet eens gelezen maar ik haalde toch nog een dikke voldoende voor het mondeling, haha oeps. Ik ga je tips onthouden voor als ik weer een keer tijd krijg om leuke boeken te lezen in plaats van saaie studieboeken. Vooral ‘Dit zijn de namen’ lijkt me tof!

  • Reply
   Maartje (admin)
   12/10/2013 at 2:39 pm

   Heel veel mensen hebben zo’n lijst denk ik, komt vaak ook door tijdgebrek. De Bekoring ga ik opzoeken!

 • Reply
  wies
  15/10/2013 at 3:51 pm

  Oeh, ik ben hier heel blij mee want ik moet zoveel boeken lezen voor de lijst, thanks for sharing <3.

 • Leave a Reply