Boeken

Hoe het nu eigenlijk met m’n Reading Challenge gaat

Nou, iets minder goed dan gehoopt dus. In 2014 heb ik mezelf uitgedaagd om 35 boeken te lezen. Vergeleken met de echte professionals waarmee ik bevriend ben op Goodreads valt dat allemaal nog wel mee, die lezen zelfs boven de 50 boeken in een jaar. Dat is meer dan een boek per week (!!!!). Over een tijdje wil ik ook zo’n professional worden, nu ben ik dus nog aan het oefenen. Goed, in januari heb ik geen boeken gelezen. Dat vond ik niet zo leuk, dus las ik in februari één boek. Eind februari besloot ik dat dat ècht niet kon, dus las ik drie boeken. In totaal maakt dat dus vijf boeken tot nu toe dit jaar. Volgens Goodreads lig ik daarmee precies twee boeken achter op m’n challenge. Dat valt dus eigenlijk allemaal wel weer mee. Gelukkig moet ik nog een boek voor Engels en voor Frans lezen, aan boeken heb ik niet te weinig.

Een schitterend gebrek – Arthur Japin

japin3
Het allereerste boek dat ik las dit jaar, was Een schitterend gebrek van Arthur Japin. Dat was een heel goed begin van het jaar, want dat boek vond ik echt geweldig. Ik houd van historische romans en dit was wel een erg goed boek in die categorie. Aanrader dus. M’n volledige recensie is overigens hier te vinden.

Kaas – Willem Elsschot

Daarna las ik een iets ouder boek, namelijk een boek uit 1933. Dit boek gaat over een man die een kaashandel gaat beginnen, alleen hij heeft een hekel aan kaas en hij is eigenlijk ook helemaal niet goed in handelen. Je raadt het vast al, dat gaat echt helemaal mis. Ik vond dat wel leuk om te lezen. Er zit overigens niet echt veel spanning in, het is gewoon een dun leuk grappig boekje om even tussendoor te lezen.

Hemelvaart – Judith Koelemeijer

Hemelvaart van Koelemeijer is echt een triest boek. Het gaat over Koelemeijer zelf, in haar jeugd ging ze met haar vriendinnen op vakantie naar Griekenland, waar één van haar vriendinnen verongelukt. Ze heeft dit ongeluk nooit goed kunnen loslaten, daarom besloot ze er nog een boek over te schrijven. In het boek gaat het over de vakantie, het ongeluk, maar ook over de ouders van het verongelukte meisje en haar andere vriendinnen. Ze beschrijft dan ook hoe iedereen ermee omging. In Hemelvaart gebeurt niet veel, het gaat eigenlijk vooral over dat ene dodelijke ongeluk. Desondanks bleef dit boek mij boeien en raakte elk woord mij. Nog een aanrader

Alles op de fiets – Rutger Kopland

Ik begreep nooit zo veel van gedichten. Ik las ze soms wel, maar het deed me niet echt wat. Totdat ik voor school gedichten moest bestuderen en er meer van ging begrijpen. Gedichten lezen werd daarna een stuk leuker. Deze dichtbundel is niet zo moeilijk, perfect als je (net zoals ik) net begint met gedichten lezen en perfect voor bijvoorbeeld een mondeling.

Heren van de thee – Hella S. Haasse

Heren van de thee gaat over Rudolph Kerkhoven, die in 1871 vanuit Delft naar Indië vertrok om daar grond te pachten en daar enorme plantages van te maken. Alweer een historische roman dus, leuk! Dit verhaal vond ik voornamelijk erg interessant. Het is niet een heel spannend boek. Soms was ik bang dat het boek wat saai zou worden, maar door de mooie schrijfstijl van Haasse was dit gelukkig voor mij niet het geval. Als je van geschiedenis houdt en geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Indië, zou ik dit boek zeker aanraden. Als je niet zo veel met geschiedenis hebt, zou ik dit boek laten liggen. Aangezien ik dit een interessant onderwerp vond, bleef ik maar doorlezen. Ik kan me echter wel voorstellen dat dit lastig wordt als je het echt niet interessant vindt.

Schermafbeelding 2014-03-15 om 10.44.05

Vind je dit leuk? Steun mij hier:

Become a Patron!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Hesteranne
  15/03/2014 at 9:28 pm

  Je hebt ook niet de makkelijkste boeken uitgezocht dus het is niet gek dat je nog niet super veel gelezen hebt. Sowieso is het maar betrekkelijk hoeveel je in een jaar leest… hangt helemaal van het soort boeken af. De gedichten van Kopland zijn heel mooi en ook toegankelijk. Hella Haasse blijft ook een favoriet. Weet je al wat je komende maand gaat lezen?

  • Reply
   Maartje (admin)
   16/03/2014 at 9:40 am

   Hier ben ik het helemaal mee eens :). Ik ben nu bezig in De ontdekking van de hemel van Mulisch, 84 namen van Bosch, Les jeux sont faits van Sartre en Uitverkoren van Van der Heijden. Daarnaast moet ik ook nog To Kill a Mockingbird van Harper Lee lezen. Genoeg dus haha!

 • Reply
  Dina
  16/03/2014 at 8:56 am

  Oh, je ligt maar 2 boeken achter, dat valt heel erg te overzien volgens mij. Ik heb trouwens altijd dat ik in de zomer ontzettend veel lees (misschien door alle vrije tijd?), misschien dat dat bij jou ook zo werkt?

  • Reply
   Maartje (admin)
   16/03/2014 at 9:41 am

   Dat heb ik ook ja! In de zomervakantie lees ik altijd heel veel.

  Leave a Reply