Boeken Recensies

Recensie: Just My Type – Simon Garfield

Just My Type: a book about fonts Simon Garfield

 • 356 pagina’s
 • Genre: Non-fictie/kunst/geschiedenis
 • Buy The Book Now at The Book Depository, Free Delivery World Wide
  Just My Type: A Book About Fonts

Just My Type is een boek over de geschiedenis van lettertypen. De meeste mensen zijn zich niet bewust dat we altijd omringd worden met honderden verschillende lettertypes met elk een verhaal erachter. Waar komen deze lettertypen vandaan? Waarom hebben we überhaupt zo ontzettend veel lettertypen? En waarom vinden veel mensen Comic Sans eigenlijk zo’n verschrikkelijk lettertype? Al deze vragen komen aan bod in Just My Type. De hele geschiedenis wordt behandeld en verschillende lettertypen en ontwerpers worden besproken.

Ik hou van verschillende lettertypes. Als ik op straat loop probeer ik te raden wat voor lettertypes er gebruikt zijn. Ik kan me vreselijk ergeren aan “verkeerd” gebruik van lettertypes, zoals serieuze brieven in Comic Sans. Ik had me nog nooit verder verdiept in de lettertypen en wilde dat wel graag, ik zocht naar boeken over de geschiedenis van lettertypen en kwam bij dit boek uit. De kaft trok me gelijk al, de lettertypen erop vind ik mooi.

In het begin vond ik het even wennen omdat het een informatief boek is, daardoor vond ik het iets moeilijker lezen. Gelukkig maakt de leuke schrijfstijl en de humor van Garfield veel goed. Verder was het boek mooi opgemaakt, als een hoofdstuk over een bepaald lettertype ging stond dat hele hoofdstuk ook in dat lettertype bijvoorbeeld. Er stonden veel mooie illustraties in, zoals je op de foto hieronder goed kunt zien.

Het boek is voor iedereen toegankelijk. Er worden niet veel moeilijke woorden gebruikt, en als die gebruikt worden worden ze duidelijk uitgelegd. Ook basisbegrippen zoals typeface en font worden duidelijk uitgelegd omdat er vaak onduidelijkheid is over deze begrippen. De hoofdstukken zijn kort en daardoor begrijpelijk.

Ik zou dit boek aanraden aan mensen die geïnteresseerd zijn in grafisch ontwerpen en/of typography. Het boek is zelf al prachtig om naar te kijken en handig als je nog niet veel weet over lettertypen en wel graag meer wil weten.

 

Vind je dit leuk? Steun mij hier:

Become a Patron!

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  Anne
  21/06/2013 at 4:12 pm

  leuke post en blog 🙂
  Liefs, Anne

  http://www.fashionanna.com

 • Reply
  Aline
  21/06/2013 at 8:56 pm

  Waaat, die moet ik echt voor mijn vriend kopen!! Die zoekt hier al vet lang naar zoiets! Hij is designer dus helemaal gek van dit soort dingen.

 • Reply
  Sanne
  23/06/2013 at 9:47 pm

  Omg dat boek moet ik hebben! 😀

 • Reply
  Maaike
  24/06/2013 at 11:50 am

  Lijkt me heel leuk om te lezen!

 • Reply
  Lyanne
  24/06/2013 at 3:45 pm

  Wat lijkt me dit een leuk boek! Ik hou van lettertypes en erger me ook dood van Comic Sans in brieven of in emails (of nog erger: op een blog of website!). Deze komt op mijn to read lijstje!

 • Reply
  Fashiable | Nanne
  24/06/2013 at 5:07 pm

  Wat een super leuk boek lijkt me dat! En Comic Sans is inderdaad een lelijk lettertype haha

 • Reply
  Anoniem
  25/06/2013 at 1:08 am

  Wat een grappig en vooral interessant boek. Ik vind Comic Sans ook vreselijk, maar heb me eigenlijk nooit afgevraagd waarom nou – zoiets vanzelfsprekends dat helemaal niet vanzelfsprekend is. Grappig, ik ben wel erg nieuwsgierig naar dit boek nu, leuk!

 • Reply
  Veronique
  25/06/2013 at 1:08 am

  Dat was mijn reactie haha ^

 • Reply
  Laura - what about her
  29/06/2013 at 5:38 pm

  Heel leuk doel, en wat lijkt me dit een fijn en interessant boek. Leuke tip!

 • Leave a Reply