Boeken Boekrecensies Book blog

The 4-Hour Work Week • boekrecensie

Vier uur per week werken, twee keer in de week je mail checken, geregeld naar het buitenland en tegelijkertijd enorm veel geld verdienen. Dat klinkt waarschijnlijk hartstikke leuk, maar tegelijkertijd onhaalbaar. Volgens Timothy Ferriss, de auteur van The 4-Hour Work Week, is niets minder waar.

The 4-Hour Work Week

Timothy Ferriss is ondernemer en in de tijd dat hij net met zijn eerste bedrijf (BrainQUICKEN) begon, werkte hij veertien uur per dag. In die tijd heeft hij verschillende ideeën en trucjes ontdekt om zijn werkweek terug te dringen naar 4 uur en tegelijkertijd nog meer te verdienen ook.

In The 4-Hour Work Week vertelt Ferriss je hoe jij dit ook kunt doen. Dit gaat aan de hand van vier stappen: Definition, Elimination, Automation en Liberation. Het gaat in eerste instantie om om inzicht krijgen in wat je wil in je leven en hoe veel geld je daarvoor nodig hebt (Definition). Daarna is het bij Elimination tijd om te kijken hoe jij je tijd besteedt: werk je wel echt, of ben je alleen maar bezig met uitstellen? Door op een andere manier te werken en gericht te zijn op productiviteit, houd je heel wat uren over.

Automatiseren & uitbesteden

Bij Automation begint het pas: door werk te automatiseren en uit te besteden, houd je zelf veel tijd over. Het is belangrijk om een bedrijf te hebben (of beginnen) waar je zelf weinig tijd aan kwijt bent (en waarbij je veel kunt uitbesteden). Als laatste gelooft Timothy Ferriss niet in een pensioen, maar wel in meerdere mini-pensioenen (Liberation). Eens in de zoveel tijd vertrekt Ferriss naar het buitenland, om daar bijvoorbeeld een nieuwe taal te leren.

Zelf las ik dit boek omdat ik heel goed wist wat ik niet wil met mijn leven, maar niet zo goed wist hoe ik het dan wel moest aanpakken. Zelf lijkt het me echt verschrikkelijk om de rest van mijn leven van 9 tot 5 op kantoor te zitten. Als ik dat om me heen vertel, lijken veel mensen verbaasd: je moet toch geld verdienen en later een pensioen hebben? Voor wat inspiratie over hoe ik wel mijn leven kon gaan indelen, las ik dus het boek van Timothy Ferriss.

Een nieuwe manier van denken

Met die inspiratie is het wel gelukt: in plaats van dat ik een beetje vrees voor later, heb ik er nu alleen maar zin in. Naast adviezen, succesverhalen van Timothy en anderen is er in het boek ook veel praktische kennis te vinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoe je een webshop opent, hoe je je werk kunt uitbesteden en hoe je het best kunt adverteren via Google. Overal staan links bij, zodat je direct naar de goede site kunt om te beginnen. Dit vind ik alleen maar prettig, want zaken waar ik nog nooit over na had gedacht (bijvoorbeeld het uitbesteden van werk), zijn hierdoor een stuk meer bereikbaar.

Het fijnste aan het boek vond ik de hele nieuwe manier van denken. Ik werd erin bevestigd dat het helemaal niet raar is om niet van 9 tot 5 te werken en dat het ook goed mogelijk is om dit op een andere manier te doen.

4hww2

Genoeg verhalen, adviezen & tips

Het enige nadeel, vind ik dat het soms voor mij niet erg realistisch aanvoelt. Er staan veel getallen in (verdien $40.000 in één maand!) en er wordt bijvoorbeeld uitgelegd dat je eigenlijk helemaal niet zo veel hoeft te verdienen om een Aston Martin te rijden. Ik heb daar (als ‘arme’ student) natuurlijk niet zo veel aan.

Echt Amerikaans en overdreven is het soms dus wel, maar als je daar omheen leest zijn er nog genoeg mooie verhalen, adviezen en tips om mee te nemen voor jezelf.

Vind je dit leuk? Steun mij hier:

Become a Patron!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Saskia
  11/10/2016 at 9:52 am

  Lijkt met een heel inspirerend boek. Hoewel ik mijn mijn job niet maar 4 uur zou kunnen werken…

  • Reply
   Maartje
   11/10/2016 at 2:56 pm

   Het is inderdaad niet bij elke baan mogelijk! Overigens staan er ook tips in het boek hoe je het kunt bereiken als je wel een werkgever hebt.

 • Reply
  Sofie
  30/11/2016 at 8:53 pm

  Ik ben het beginnen lezen maar halverwege gestopt omdat het nogal gericht was op het richten van een eigen bedrijfje. Misschien toch maar verder gaan lezen?

  • Reply
   Maartje
   01/12/2016 at 1:51 pm

   Ik kan me voorstellen dat je om die reden gestopt bent met lezen! Soms gaat het wel over een ‘normale’ baan hebben, maar dan gaat hij er eigenlijk vanuit dat je daarmee gaat stoppen en voor jezelf wil beginnen.

  Leave a Reply