Lifestyle Persoonlijk

Wat ik de afgelopen weken heb uitgevoerd

Eigenlijk denk ik dat ik nooit zo weinig op internet heb gezeten als de afgelopen drie weken. Niet omdat ik er geen zin in had (integendeel), maar gewoon omdat ik er voor het eerst écht geen tijd voor had.

De afgelopen weken heb ik namelijk geprobeerd om mijn fulltime studie Nederlands (40 uur per week) te combineren met een extra vak (20 uur per week) en mijn werk (8-16 uur per week).

Zo veel tegelijk: dat lukt toch nooit?! Nee, dat klopt. Of nouja, het ging, maar ik werd er absoluut niet gelukkig van.

Inmiddels ben ik dan ook met één vak gestopt en ben ik ook van plan om het bloggen weer op te pakken. Maar voordat er opeens weer allemaal nieuwe blogposts online komen, vertel ik eerst waar ik allemaal mee bezig ben (geweest).

Zweeds leren

Op dit moment ben ik begonnen met het leren van Zweeds! Zweeds leren is iets dat ik al heel lang wilde, volgens mij sinds ik het boek Magnus van Arjen Lubach las (dat speelt zich af in Zweden). Dat boek las ik in 2011, dus dat is alweer een tijdje geleden.

Ik ben verliefd op Zweden en op de Zweedse taal. Het is dan ook mijn droom om later heel vaak naar Zweden te gaan en daar met iedereen Zweeds te kunnen praten. Het liefst zou ik ooit verhuizen naar Zweden of daar een vakantiehuis hebben, maar dan moet ik eerst Maikel nog overtuigen.

Ik wilde dus al langer Zweeds leren, maar ik stelde het steeds uit. Totdat ik terug kwam van vakantie (waarbij ik ook in Zweden was geweest) en zag dat mijn rooster niet meer klopte. Ik had me ingeschreven voor een aantal vakken, maar de roosters waren veranderd waardoor het allemaal niet meer ging lukken. Dat was uiteindelijk niet zo’n ramp: ik schreef me uit voor die vakken, en schreef me in voor Taalvaardigheid Zweeds.

zweedsleren

Tot nu toe vind ik het fantastisch. Ik vind het geweldig dat ik merk dat ik al steeds beter Zweeds kan lezen. Ik lees bijvoorbeeld altijd de blogs van Kenza en Linda Hallberg en ik merk nu dat ik ook vaak het Zweeds al een stuk beter begrijp. Hoe leuk is dat!

Honderden woordjes stampen

Ondanks dat een nieuwe taal leren ontzettend leuk is, is het ook best zwaar. Het kost veel meer tijd dan een normaal vak. Bij een normaal vak hoef ik niet echt meer te stampen: ik moet de theorieën begrijpen en dan is het goed. Zweeds leren is ouderwets stampen. Ik probeer honderden woordjes in mijn hoofd te krijgen, ben vaak hardop Zweeds aan het praten om de uitspraak te oefenen en herhaal dat bijna elke dag. Dat is wel even iets anders dan ik gewend was.

Uiteindelijk vind ik het allemaal zo leuk dat ik overweeg om volgend jaar Zweeds te studeren (officieel: Scandinavische talen en culturen met de richting Zweeds), maar daarover vast later meer.

Wat ik nu voor werk heb

Daarnaast heb ik sinds juli een baan! Volgens mij heb ik dat wel gezegd, maar heb ik nooit precies gezegd wat ik dan doe. Ik werk bij de digitale redactie van Het Parool en ik zet de stukken van de krant op de site. Artikelen op een website zien er heel anders uit dan in een papieren krant, dus voordat het online kan moet ik nog wat dingen veranderen. Zo verzin ik een kop die geschikt is voor online, zoek ik goed beeldmateriaal en zorg ik ervoor dat alles er netjes uitziet op de site.

Inmiddels doe ik dit nu 3 maanden en ik vind het hartstikke leuk. Het Parool heb ik altijd een goede en leuke krant gevonden, dus ik vind het helemaal geweldig dat ik nu zelf daar op de redactie zit. Daarnaast leer ik er veel van: het is leerzaam hoe het (online) allemaal werkt bij zo’n grote krant.

Voor de komende tijd

Voor de komende tijd heb ik ook alweer allemaal (leuke) plannen.

Sowieso wil ik weer meer gaan bloggen. Ik hoop dat ik snel terug kan naar mijn oude ritme: 3 blogposts per week (op maandag, woensdag en vrijdag). Daarnaast wil ik ook vaker over beauty bloggen. Ik lees veel goede Engelstalige beautyblogs en wil zelf ook meer over beauty schrijven, maar dan in het Nederlands. Ik ben van plan om kritische recensies te gaan schrijven over producten en daarnaast zul je wellicht wat vaker dit soort blogs online zien komen.

maartjeleahportret

Blogposts over m’n make-up zul je dus vaker voorbij zien komen

Daarnaast wil ik mijn shop groter maken, zodat je niet alleen stekjes voor een pannenkoekplant kan kopen, maar nog veel meer! Ik ben al met allemaal dingen bezig, wat hopelijk erg leuk gaat worden.

Als laatste: ik wil weer veel creatief bezig zijn! Ik ben al bezig geweest met waterverf, dat vind ik hartstikke leuk. Daarnaast ben ik gister naar Unseen Photo Fair geweest en daar kreeg ik ook gelijk weer inspiratie van. Een paar jaar geleden was ik veel bezig met fotografie, maar nu fotografeer ik eigenlijk alleen op mijn vakantie en voor mijn blog. Een goed voornemen voor de komende tijd is dus ook om er op uit te trekken, alleen om mooie foto’s te schieten.

Unseen Photo Fair

Unseen Photo Fair

De komende tijd ga ik dus proberen om alles weer een beetje op te pakken: hopelijk verschijnen er snel volgens schema weer blogposts online! Voor als dat niet lukt: je kunt me in ieder geval op Twitter en Instagram volgen om een beetje op de hoogte te blijven.

Vind je dit leuk? Steun mij hier:

Become a Patron!

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Alette
  26/09/2016 at 9:54 am

  Goed dat je kiest voor meer tijd voor ‘jezelf’! Hopelijk word je gauw weer wel gelukkig. En tof dat je overweegt om Zweeds te gaan studeren, ik zou ook wel willen!
  You go Maart! <3

  • Reply
   Maartje
   26/09/2016 at 1:32 pm

   Dat gaat vast goed komen!

 • Reply
  Anna
  26/09/2016 at 10:01 am

  Lekker bezig hoor! Wat een drukte. Zweeds vind ik ook zo’n mooie taal <3. Heel tof dat je het aan het leren bent. Stel je eens voor dat je straks tijdens een vakantie daar gewoon met de mensen kunt praten. Awesome! En heel tof dat je bij Het Parool werkt, lijkt me een fijne baan. Lekker van genieten :)!

  • Reply
   Maartje
   26/09/2016 at 1:31 pm

   Dat lijkt me inderdaad echt geweldig!

 • Reply
  Merel Teunis
  26/09/2016 at 2:26 pm

  Mooie plannen heb je allemaal! Go for it! Geniet er vooral van, dat is volgens mij het allerbelangrijkste 🙂

  Liefs, Merel
  (link verwijderd)

 • Reply
  Myrthe
  29/09/2016 at 9:47 am

  Wat een leuk baantje heb je! En genoeg andere leuke dingen die je doet! Keep it up 🙂

 • Reply
  Hester
  05/10/2016 at 12:49 pm

  Die drukte, herkenbaar! Wel goed dat je keuzes maak. Kun je Zweeds gewoon als vak volgen binnen je studie? (Ik studeer sinds september ook Nederlands (maar dan aan de UU) dus ben wel benieuwd, haha) Ik vind het altijd heel erg leuk als iemand echt een liefde voor een land of een taal hebt en nog leuker als mensen daar dan echt wat mee doen en er helemaal enthousiast van worden, net zoals jij zo te lezen. Zelf heb ik dat een klein beetje met Denemarken maar of ik ooit ook echt Deens zou willen leren, geen idee haha. Je baan klinkt ook heel leuk (en goed voor op je CV) trouwens!

  • Reply
   Maartje
   05/10/2016 at 1:53 pm

   Ja, ik volg Zweeds als vak binnen mijn studie! Dat klinkt een beetje gek misschien, maar we hebben een aantal studiepunten per jaar voor keuzevakken. Je mag in principe elk vak kiezen, mits je aan de toelatingseisen van dat vak voldoet. Vandaar! Deens lijkt me overigens ook supervet om te kunnen.

  Leave a Reply