Eten

Arretjescake

Arretjescake is een cake die ik al langer wilde maken. Ik had het nog nooit geproefd, maar wel gezien. De structuur van de cake viel me gelijk op, als je de cake snijdt zie je ook alle stukjes koek zitten.

Het is dus beslist geen normale cake, vandaar dat ik het maar al te graag wilde maken. Nu heb ik dat eindelijk gedaan! Eigenlijk is dit een enorm simpel recept, meer dan een paar ingrediënten met elkaar mengen is het niet. Daarnaast hoeft de cake alleen maar in de koelkast, waardoor je het ook kunt maken als je geen oven tot je beschikking hebt.

Ingrediënten

 • 150 g roomboter
 • 50 g pure chocolade
 • 200 g bruine basterdsuiker
 • 60 g cacao
 • 200 g koekjes (bijvoorbeeld meergranen biscuitjes, ik gebruikte zelf Maria koekjes)

cake1
Daarnaast heb je natuurlijk ook een cakeblik nodig en boter of olie om die in te vetten. Vet je bakblik gelijk in, je kunt er ook nog een stuk bakpapier in doen als je wil.
cake2
Breek alle koekjes in kleinere stukjes. Maak de stukjes niet al te klein, want je wil op het eind de stukjes koek nog in de cake zien zitten. Daarnaast zorgt het mengen op het eind er ook nog voor dat de stukjes koek iets kleiner worden. Eén koekje in ongeveer vier stukjes breken, is voldoende.
cake3
Smelt de boter in een pannetje. Meng ondertussen de bruine basterdsuiker en het cacaopoeder met elkaar. Als de boter vrijwel volledig gesmolten is, voeg je die toe aan de basterdsuiker en cacao. Meng dit goed met elkaar.
cake4
cake5
Daarna is het tijd om de koekjes toe te voegen! Het zijn relatief veel koekjes, dus het mengen kost even tijd. Zorg er in ieder geval voor dat er om elk koekje, een laagje suiker/cacao/boter mengsel zit. Als je hier klaar mee bent, kun je de chocola gaan smelten. Dit doe je au bain-marie. Als je een hekel hebt aan die methode, kun je het ook in de magnetron smelten. Ik vind zelf de chocola au bain-marie smelten gemakkelijker gaan. Als de chocola helemaal gesmolten is, voeg je dit toe aan het mengsel. Daarna moet je snel weer mengen, anders stolt de chocolade al!
Dan is het tijd om het mengsel in de cakevorm te doen. Zoals je merkt is het niet echt een gebonden mengsel, vandaar dat je het goed in de vorm moet drukken. Als je dat niet doet, is het later onmogelijk om de cake te snijden (en het is al vrij lastig om deze cake in plakjes te snijden).
8
De cake moet zo’n 2 uur in de koelkast om op te stijven!

cake

Uiteindelijk ziet de cake er dan zo uit! Het is best even een oefening om er stukjes van te snijden, maar als je eenmaal een stukje hebt is het ook heel lekker. De cake zelf is vrij machtig, maar de stukjes koek er tussendoor maken het luchtiger. Heerlijk!

Vind je dit leuk? Steun mij hier:

Become a Patron!

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Paul
  08/11/2014 at 5:03 pm

  Ja, arretjescake is heerlijk maar ook erg ongezond! Toch een van mijn favoriete cakes. Je kunt ‘m ook lekker maken met witte chocolade en speculaasjes.

  • Reply
   Maartje (admin)
   09/11/2014 at 3:09 pm

   Dat lijkt me inderdaad ook een lekkere combinatie!

 • Reply
  Karlijn
  08/11/2014 at 8:03 pm

  Mmmm, lekker! Ik heb zelf nog nooit arretjescake zelf gemaakt, snel maar eens gaan doen 🙂

 • Reply
  Mama van Vesper
  10/11/2014 at 11:21 am

  lekker 😀

 • Reply
  Eva
  10/11/2014 at 8:56 pm

  Ik heb dit laatst voor het eerst gegeten en vond het zó lekker dat ik stiekem hoop dat er binnenkort een reden is om het zelf ook eens te maken 😉

  • Reply
   Maartje (admin)
   11/11/2014 at 9:05 am

   Elke reden is een goede reden om het zelf eens te maken!

  Leave a Reply