Eten

Kerstkoekjes

Hoe leuk zijn deze koekjes geworden? Afgelopen week ging ik voor het eerst koekjes decoreren met Royal Icing. Het was even wennen en oefenen, maar uiteindelijk ben ik echt blij met het resultaat! Kijk verder hoe ik deze kerstkoekjes gemaakt heb.

Ik bakte suikerkoekjes om te decoreren. Suikerkoekjes vind ik echt ideaal. De ingrediënten in het recept heb ik meestal wel in huis en de koekjes lopen niet uit als je er vormpjes uit steekt. Dit komt door de relatief grote hoeveelheid bloem in het recept. Als je dus ook uitstekers wil gebruiken, is dit een ideaal recept, aangezien ze mooi hun vorm behouden. De uitstekers die ik voor deze koekjes gebruikt heb, zijn overigens in een setje te koop bij de Xenos.

Suikerkoekjes (voor ongeveer 30 koekjes)

 • 150 gram witte basterdsuiker
 • 50 gram vanillesuiker
 • 200 gram boter
 • 1 ei
 • 400 gram bloem

Mix de basterdsuiker met de vanillesuiker en boter. Voeg het ei toe en mix het goed door. Voeg vervolgens het bloem toe en mix het tot een mooi stevig deeg. Verpak het dan in vershoudfolie en leg het minimaal een uur in de koelkast.

Na een uur kun je het deeg uitrollen en er vormpjes uitsteken! Let erop dat je bij het uitrollen niet te veel bloem gebruikt, omdat er in het deeg al vrij veel bloem zit. Het kan dan te veel naar bloem gaan smaken.

Bak de koekjes 12 minuten op 180 graden. Dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte van de koekjes en daarnaast verschilt het nog wel eens per oven. Let er in ieder geval op dat de randjes van de koekjes een beetje bruin worden, dan zijn ze klaar! De koekjes zijn dan nog zacht, laat ze even op de bakplaat afkoelen. Daarna zijn ze hard geworden en kun je ze verplaatsen!

kestkoekjes4 kerstkoekjes5kerstkoekjes6

Royal Icing

Ik had nog een mix Royal Icing in de kast staan, dus die gebruikte ik. Natuurlijk kun je Royal Icing ook zelf maken. Ik gebruikte 500 gram Royal Icing en voegde water toe totdat het 20-seconden icing werd. Dit betekent dat de icing na 20 seconden weer egaal is nadat je er doorheen geroerd hebt. Dit is dik genoeg om mooie lijntjes te zetten, maar ook dun genoeg om de grote vlakken mee te vullen. Ik verdeelde de icing in vier bakjes. Met kleurstof van Wilton kleurde ik één bakje rood,  één bakje groen en één bakje geel. Het laatste bakje bleef wit. Ik gebruikte wegwerp spuitzakken met daarin een spuitmondje van Wilton (nr. 2) en maakte dus vier verschillende zakken icing.

Eindelijk was het tijd om te gaan decoreren! Ik maakte eerst op elk koekje een onderlaag. Daarna gebruikte ik alle kleuren om wat decoratie toe te voegen. Ik had niet echt een idee voordat ik begon: ik deed maar wat en het werd best leuk. Op internet staan ook heel veel foto’s van koekjes die je na kunt maken.

Laat de koekjes heel goed drogen voordat je ze opbergt en voilà, je zelfgemaakte kerstkoekjes zijn klaar!

kerstkoekjes7

kerstkoekjes3 kerstkoekjes2

Vind je dit leuk? Steun mij hier:

Become a Patron!

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Veerlez
  22/12/2015 at 9:40 am

  Ze zijn echt heel leuk geworden! 🙂 Ik krijg meteen zin in koekjes!

  • Reply
   Maartje (admin)
   22/12/2015 at 3:18 pm

   Dankjewel!

 • Reply
  Roshelle
  22/12/2015 at 9:23 pm

  ZOOOO leuk! Ik ga jouw recept is proberen voor suikerkoekjes!

  • Reply
   Maartje (admin)
   22/12/2015 at 9:47 pm

   Dankjewel & leuk!

 • Reply
  Kim
  23/12/2015 at 6:44 pm

  Aawh ziet er echt leuk uit!

  • Reply
   Maartje (admin)
   24/12/2015 at 1:23 pm

   Thanks! 😀

 • Reply
  Janna
  07/01/2016 at 2:25 pm

  Wow, ze zien er vet lekker uit! Mooie foto’s ook 🙂

  • Reply
   Maartje (admin)
   07/01/2016 at 4:28 pm

   Thanks Janna 🙂

  Leave a Reply