Duurzaamheid Fashion Lifestyle Minimalisme Video's

Mijn Capsule Wardrobe: alle informatie

Al een tijdje geleden heb ik op mijn blog blogposts geschreven over het opruimen en uitruimen van mijn kledingkast. Ik heb toen heel veel kleding uitgezocht en weggedaan, maar ik heb nooit echt een update gegeven op mijn blog. Vandaar dat ik daar nu op verder ga, maar dan in de vorm van een video. Mocht je niet zo van video’s houden: in deze blogpost onder de video staat alle informatie nog uitgeschreven.
Klik hier om de video op YouTube te bekijken.

Ik heb mijn kledingkast opgeruimd en ingedeeld met het idee van de capsule wardrobe. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat je eigenlijk maar maximaal 37 kledingstukken nodig hebt. Het gaat hier niet om sportkleding, of kleding die je alleen thuis draagt. Wel gaat het bijvoorbeeld om schoenen, tops, broeken, jurken en jassen. De verdeling die ik vaak terug zag komen, is dat je 9 paar schoenen, 15 tops, 9 broeken, 2 jurken en 2 jassen hebt. Natuurlijk kun je die verdeling voor jezelf aanpassen, als je bijvoorbeeld fan bent van jurkjes.

Als je eenmaal die 37 kledingstukken hebt, doe je daar drie maanden mee. Na drie maanden kun je kijken welke kledingstukken je veel draagt, of welke je echt nooit draagt en weg wilt doen. Het kan ook zijn dat je een kledingstuk nog wel mooi vindt, maar het te veel gedragen hebt. In dat geval kun je dat kledingstuk bijvoorbeeld drie maanden opbergen en bij de volgende capsule wardrobe weer tevoorschijn halen. Na drie maanden maak je dus weer opnieuw je capsule wardrobe met 37 stukken en kijk je dus welke kledingstukken je wil vervangen.

Het voordeel van op deze manier je kledingkast indelen, is dat je veel meer nadenkt over wat voor kleding je koopt. Je wil natuurlijk dat alles bij elkaar past.

Ik wist toen ik hiermee begon, niet zo goed wat mijn stijl was. Om daar achter te komen, heb ik op Pinterest een bord gemaakt en alle outfits erin gezet die ik kon vinden die ik mooi vond. Toen ik dat eenmaal gedaan had, kwam ik erachter dat er wel één stijl in te herkennen was. Ik houd van simpele outfits en lichte kleuren. Blousjes kwamen veel terug, net zoals shirts met strepen. Toen ik eenmaal wat nieuwe kleding ging aanschaffen, heb ik daar rekening mee gehouden. Ik probeer niet alleen meer zwarte kleding te hebben, maar ook veel witte en lichtgrijze kleding te hebben. Ik kwam er ook achter dat ik te veel opvallende kleding had en dat ik daardoor niet goed kon combineren. Nu probeer ik vaak simpelere kleding te kopen, zonder een drukke print.

Inmiddels heb ik dus alle kledingstukken bij elkaar opgeteld en ik kom in totaal op 34 stukken. Dat is dus twee kledingstukken minder. Mijn verdeling is op dit moment ook wat anders dan de originele. Ik heb maar 4 schoenen in plaats van 9 en maar 3 broeken in plaats van 9. Qua schoenen heb ik niet het gevoel dat ik te weinig schoenen heb, en ben ik ook niet van plan om meer schoenen te kopen. Qua broeken kom ik op dit moment wel echt te kort. Het is me alleen nog niet gelukt om broeken te vinden die me goed passen en die mij mooi staan. Verder heb ik 18 tops, terwijl dat in de originele verhouding 15 tops zijn. Nu weet ik dus dat ik niet meer echt truien hoef te kopen en als ik dat wel wil, dat ik een paar andere shirts weg kan doen.

Als laatste heb ik 4 jurkjes en 2 jassen. Wat ik wel heb, maar wat niet in de verhouding staat, is dat ik nog twee rokjes heb die ik ook in de winter draag met een maillot eronder.

Het fijne aan deze manier van mijn kleding uitzoeken, is dat ik nu goed weet wat ik allemaal heb. Alles wat ik heb hangt nu ook naast elkaar in m’n kast en andere kleding, zoals zomerkleding, heb ik onder het bed gelegd. Voor mij is dat veel duidelijker.

Daarnaast heb ik als ik ga winkelen, een veel beter idee van wat ik nodig heb. Ik ga niet meer winkelen zonder een idee van wat ik nodig heb. Ik ga niet meer in winkels op zoek naar ‘iets leuks’. Ik weet nu dat ik te weinig broeken heb en dat ik genoeg tops heb.

Ondanks dat ik helemaal in het begin veel kleding heb weggedaan, heb ik niet het gevoel dat ik nu veel minder kleding heb. Het is juist makkelijker, omdat je al van tevoren nadenkt over combinaties. Nu draag ik echt alle kledingstukken, terwijl ik eerst voornamelijk ongedragen kleding in mijn kast had hangen.

In de toekomst wil ik er nog voor zorgen om mijn capsule wardrobe te verduurzamen. Natuurlijk is het al duurzaam om een capsule wardrobe te hebben, ik shop bijna niet en denk veel na voordat ik een kledingstuk koop. Ik heb alleen voorgenomen om voortaan alleen nog maar kleding te kopen bij duurzame merken, zoals People Tree of Miss Green. Op dit moment heb ik nog wel kleding van merken waar ik totaal niet achter sta, maar ik vind het ook zonde en niet duurzaam om die kledingstukken weg te doen.

Ik ben van plan om twee capsule wardrobes per jaar te doen: één voor de winter/herfst en één voor de lente/zomer. Laat me vooral weten als je updates hierover wil, bijvoorbeeld een shoplog als ik kledingstukken heb vervangen of een video van mijn nieuwe capsule wardrobe in de lente.

Vind je dit leuk? Steun mij hier:

Become a Patron!

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Karlijn
  16/01/2017 at 7:49 pm

  Aaah, nu snap ik eindelijk wat een capsule wardrobe is. Een goede manier om duurzaam om te gaan met kleding! Ik zou het alleen zelf wel lastig vinden om zoiets toe te passen, want ik hou juist wel drukke kleurtjes (okergeel kun je helaas niet met alles combineren). Maar ja, aan de andere kant winkel ik zelden en heb ik niet bijzonder veel kleding, dus dat is ook wel weer duurzaam 😛

  • Reply
   Maartje
   17/01/2017 at 9:45 am

   Ik kan me voorstellen dat dat iets lastiger wordt! Natuurlijk kun je ook een basis garderobe maken en een paar kledingstukken kiezen die drukker zijn.

 • Reply
  Sara | MevrouwMiauw
  16/01/2017 at 10:25 pm

  Wat een goed artikel. Ik ben zelf ook steeds bewuster bezig met mijn kleding en mijn kledingstijl. Nu ik van mezelf een jaar lang enkel duurzame kleding mag kopen, merk ik ineens hoe bewust ik me ben van de kleding die in mijn kast ligt. En dat die kleding eigenlijk helemaal niet echt mijn stijl is. En dat is super jammer, want dat betekent dat ik heel vaak geld heb uitgegeven aan kleding die ik eigenlijk helemaal niet echt leuk vind. Of ik mezelf ooit aan een capsule wardrobe ga wagen, weet ik niet. Maar dat ik mijn kledingkast goed onder de loep ga nemen en een hele hoop dingen weg wil doen dat weet ik wel. Ik ben heel benieuwd naar de inhoud van jouw kledingkast.

  • Reply
   Maartje
   17/01/2017 at 9:44 am

   Dankjewel! Ik denk dat het ook niet per se uitmaakt of je de capsule wardrobe doet en je echt houdt aan de regels. Voor mij was het een fijne leidraad, maar dat hoeft natuurlijk niet per se!

 • Reply
  Monique | WritingMonique
  17/01/2017 at 11:13 am

  Ik had al veel van capsule wardrobe gehoord, maar me er nog nooit écht in verdiept. Het klinkt wel heel handig en superoverzichtelijk!

 • Reply
  Veerlez
  20/01/2017 at 9:59 am

  Ik vind dat al tijden zo een interessant onderwerp, ik zou iets bewuster naar mijn kledingkast kunnen kijken, al heb ik al niet zoveel spullen. Maar het motiveert me nu al om bijvoorbeeld wat schoenen weg te doen. Ik heb nu 2 paar al bijna een jaar niet aangehad, dan kunnen ze wel gewoon weg.

  Maar wat ik me afvraag, voor mijn gevoel staan er een heleboel kledingstukken niet in je overzicht. Hoe doe je dat met bijvoorbeeld pyjama’s, blazers, sportkleding? Die reken je allemaal nog als extra of niet?

  • Reply
   Maartje
   20/01/2017 at 12:41 pm

   Pyjama’s en sportkleding horen er inderdaad niet bij! Blazers wel, maar die heb ik gewoon niet echt. Bij dingen die niet in m’n overzicht horen, heb ik dus niet echt regels, maar ik probeer er wel bewust over na te denken. Zo heb ik twee pyjama’s en net genoeg sportkleding om één week te overbruggen (ik doe m’n was elk weekend).

  Leave a Reply