Creatief

Ik wil een eigen domein, hoe doe ik dat?

Deze vraag krijg ik zo vaak. Dus ik dacht: laat ik er een blogpost over maken! Dan leg ik het gelijk aan iedereen tegelijk uit. Begrijp me niet verkeerd: ik vind het super leuk om hierover vragen te krijgen en mensen te helpen met hun site, dus als ik het in één keer kan uitleggen, waarom niet?

Ik fixeer me compleet op WordPress, omdat ik zelf Blogger niet fijn vind werken. Daarnaast vind ik blogs gemaakt met WordPress er veel professioneler uitzien. Als je wel Blogger hebt, heb ik één tip: stap over op WordPress. Veel mensen beginnen met een gratis blog bij WordPress, net zoals ik overigens. Na een tijdje beginnen toch een paar dingen vervelend te worden aan dat gratis platform, zelf thema’s installeren bijvoorbeeld gaat niet en een eigen domein klinkt natuurlijk een stuk beter.

Hoe krijg ik dan een eigen domein?

Je kunt dat natuurlijk via WordPress zelf doen. Ikzelf heb dat niet gedaan, omdat ik mijn blog per se bij Antagonist gehost wilde hebben. Ik heb dus zelf m’n domein via Antagonist gekocht. Ik vind zelf Antagonist erg goed werken en hoor er bijna alleen maar goede verhalen over. Ze reageren snel als je een vraag of probleem hebt en daarnaast is er nog een groot forum waar je kunt kijken als je een probleem hebt met je site. Ik heb zelf een pakket van €30 per jaar (hosting en domeinnaam, het basispakket). Als je echt een grote site hebt is dit misschien te weinig, maar ik denk dat het voor veel bloggers een ruim genoeg pakket is. Als je ruimte tekort komt: verwijder alle oude mails en alle spam berichten in je mailbox. Scheelt echt veel ruimte. Wat ook erg fijn is aan Antagonist is dat je WordPress automatisch kunt downloaden, daar hebben ze hier een uitleg over. Als je eenmaal een domein en hostingpakket hebt aangeschaft, krijg je een mailtje met de link naar je DirectAdmin en de inloggegevens daarvoor. In je DirectAdmin kun je je WordPress installeren. Als je dat eenmaal hebt gedaan, kun je je WordPress gebruiken! Ik denk dat het installeren van WordPress voor mensen die geen enkel verstand hebben van websites erg lastig kan zijn, de eerste keer dat ik het deed vond ik het tenminste een enorm gedoe.  Bij Antagonist gaat dit allemaal automatisch, het enige wat je moet doen is op een paar knopjes drukken maar dat spreekt eigenlijk allemaal voor zich.

Maar houd ik dan wel al m’n blogposts/reacties etc?

Ja dat kan! Je kunt alles exporteren op je oude (gratis) WordPress site en dat weer importeren in je nieuwe domein. Je gaat op het dashboard van je oude site naar “extra” en dan “exporteren”. Je kiest er daar voor om een XML bestand te maken van jouw hele site. Op je nieuwe site ga je naar “dashboard”, dan naar “extra” en “importeren”. Daar kies je voor de onderste optie: “Installeer de WordPress importeerfunctie voor het importeren van berichten, pagina’s, reacties, aangepaste velden, categorieën en tags van een WordPress exportbestand.”. Daar kun je het XML bestand dat je net opgeslagen hebt, weer uploaden en dan staat alles op je nieuwe site.

Als je al die termen van hosting en domeinnamen een beetje lastig vindt: lees deze blog van Iris, dan is het vast een stuk duidelijker.

Vragen of onduidelijkheden?

Stel ze in de comments (of via een andere manier van alle sociale media tegenwoordig kan natuurlijk ook).

P.S. De foto bovenaan heeft inderdaad niks met het onderwerp te maken, ik zocht gewoon een leuke foto en kwam in het mapje “Vakantiefoto’s Ibiza” terecht, vandaar.

Vind je dit leuk? Steun mij hier:

Become a Patron!

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  vanessa
  19/11/2013 at 9:44 am

  handig !

 • Reply
  Wies
  19/11/2013 at 10:16 am

  Dankjewel voor dit artikel! super handig!

 • Reply
  Tessa
  19/11/2013 at 12:05 pm

  Hele handige tips, dankjewel! Liefs

 • Reply
  Mirthe
  19/11/2013 at 2:58 pm

  Haha ik ben volgens mij de enige persoon op aarde die van WordPress op een subdomein over is gestapt naar Blogger, maar je moet wat als je geen geld over hebt voor een domein hè 🙂 Ik vond WordPress inderdaad wel fijner werken en je kon veel meer aanpassen, dus wie weet ga ik weer eens terug.

 • Reply
  Emmy
  19/11/2013 at 4:42 pm

  Ik vind het onzin dat een Blogger-blog niet professioneel overkomt! Ik heb juist heel erg bewust voor Blogger gekozen omdat ik bepaalde dingen daarin veel makkelijker vond werken.

  • Reply
   Maartje (admin)
   19/11/2013 at 5:19 pm

   Dat kan, meningen verschillen.

 • Reply
  Laura
  20/11/2013 at 9:47 pm

  Super handig artikel dit!
  Hij staat tussen mijn favorieten 🙂 wie weet komt het nog een keertje van pas als ik echt verder wil met mijn blog!

 • Reply
  ladyNadine
  26/11/2013 at 5:23 pm

  Handig! Ik ben afgelopen jaar al overgestapt, met behulp van een kennis. Zodra je je er wat meer in verdiept, is zo’n betaalde WordPress erg fijn, zeker via Antagonist. Ik vind vooral het Dashboard erg fijn werken, dat is de voornaamste reden dat ik voor WordPress heb gekozen.

 • Leave a Reply