Creatief

Online kerstkaarten maken

De kerst komt er weer aan en dat betekent: kerstkaarten versturen! De laatste jaren probeer ik steeds om op tijd leuke kerstkaarten te versturen. Hiervoor deed ik het eigenlijk nooit, maar aangezien ik het zo leuk vind om kaarten te ontvangen, wil ik ook graag kaarten versturen. Ik vind het altijd een uitdaging om zelf een leuke kerstkaart te maken en niet een standaard pakketje in een winkel te kopen. Zelfgemaakte kaarten zijn toch altijd een stuk persoonlijker en leuker om te ontvangen.

Zelf aan de slag en knutselen vergt alleen wel wat tijd, helemaal als je veel kaarten hebt om te maken! Dit jaar heb ik er voor gekozen om mijn kerstkaarten wel zelf te maken, maar dan op de computer. Zo kan ik één versie maken en die meerdere keren laten afdrukken. Op deze manier heb ik een persoonlijke, zelfgemaakte kaart en ben ik niet eindeloos bezig met knutselen.

Van Webprint.nl mocht ik twee setjes kaarten maken. Ze hebben de mogelijkheid om een eigen ontwerp tot kaart te laten drukken, of om foto’s in te voegen in een al bestaand ontwerp. Zo kun je als je wil helemaal je creativiteit de vrije loop laten, of gebruik maken van de bestaande sjablonen. Van allebei deze mogelijkheden heb ik dus één setje kaarten gemaakt.

Eigen ontwerp

Voor het eigen ontwerp, pakte ik m’n m’n Photoshop erbij. Als je inspiratie zoekt voor kerstkaarten, toen ik net begon met bloggen, heb ik daar een inspiratiepost over gemaakt! Je kunt natuurlijk ook iets tekenen of knutselen, daar een goede foto van maken of het scannen en dat gebruiken als eigen ontwerp. Op de site kun je gemakkelijk de foto uploaden en gelijk zien hoe dat er dan uit komt te zien. Je kunt nog tekst of effecten eraan toevoegen, ik heb het zelf zo gelaten. Dit was mijn ontwerp:

kerstkaart_webprint2

Foto invoegen

Er zijn hartstikke veel sjablonen om uit te kiezen. Er zijn in het begin allemaal categorieën waar je uit kunt kiezen. Ik ging natuurlijk voor de categorie “Kerstmis“. In deze categorie zijn dan ook nog genoeg mooie sjablonen, ik had moeite om er een te kiezen, er was zo veel leuks. Uiteindelijk koos ik voor een sjabloon met een kleinere foto, daar heb ik een foto van m’n katten ingevoegd.

kaart

Wat me gelijk opviel is dat de kwaliteit van het voorbeeld bij deze kaart niet echt goed is. Dat kun je waarschijnlijk ook wel zien aan de afbeelding hierboven. Hopelijk is de kwaliteit van de uiteindelijke kaart een stuk beter!

Wat ik jammer vind is dat je bij de sjablonen geen creatieve vrijheid hebt. Ik zou het bijvoorbeeld leuk hebben gevonden als het nog mogelijk was om andere attributen toe te voegen naar eigen wens: denk aan extra kerstbomen, kerstmutsen of sneeuwvlokjes.

Mijn mening

Na een aantal dagen vielen mijn kaarten al op de mat. Wat me gelijk opviel, is dat de kleuren niet exact hetzelfde zijn als het ontwerp dat ik had gemaakt. Bij de kaart waren de letters bijvoorbeeld een stuk zwarter dan ik gemaakt had en bij het sjabloon was de kleur uiteindelijk een stuk groener dan op de site stond. Zelf vind ik dat niet zo’n ramp, maar ik kan me voorstellen dat het een nadeel voor je kan zijn. Verder zien de kaarten er hartstikke mooi uit. De kwaliteit van de uiteindelijke fotokaart was overigens een stuk beter dan het voorbeeld op de site.

kaart1kaart2

Wat mij leuk lijkt, is als er bij de eigen ontwerp functie meer mogelijkheden zouden komen. Je kunt nu wel je eigen titel toevoegen en wat filters toevoegen, maar dit vind ik een beetje summier. Zo zijn er erg weinig filters, zeker als we nu Instagram en dergelijke gewend zijn zou het wel leuk zijn als je meer effecten kunt toevoegen behalve de standaard filters als zwart-wit en sepia. Daarnaast zou ik het leuk vinden als je de kaart nog verder kunt versieren met bijvoorbeeld extra sneeuwvlokjes en dergelijke, zoals ik hierboven al genoemd heb. Zo zou je in de ontwerpfunctie ook een leuke creatieve kaart kunnen maken zonder dat je verstand hoeft te hebben van een bewerkingsprogramma.

Al met al ben ik hartstikke blij met mijn kerstkaarten en vind ik het zeker een leuk idee om vaker te gaan doen. Op deze manier heb ik leuke persoonlijke kaarten, maar heeft het me niet enorm veel tijd gekost.

Vind je dit leuk? Steun mij hier:

Become a Patron!

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply
  Kimberley
  04/12/2014 at 3:14 pm

  Wat balen van de kleur. Op zich wel een mooie kleur, maar toch. Het is niet wat je voor ogen had. Zelf maak ik mijn kerstkaarten via Photoshop helemaal from scratch. Kan ik precies zien hoe of wat. Da’s fijn 🙂

  • Reply
   Maartje (admin)
   04/12/2014 at 8:02 pm

   Dat doe ik ook, dat werkt toch het beste!

   • Reply
    Joyce
    07/12/2014 at 5:53 pm

    Het probleem zit m ook waarschijnlijk niet in de software, maar het verschil tussen wat jij ziet op jouw scherm en zoals de drukkerij het ontvangt. Wanneer je je scherm kalibreert dan heb je dat probleem niet meer. Tovallig heb ik daar het juiste gereedschap voor, dus kan je gerust eens komen lenen hoor Maartje

 • Reply
  Aurélie - lovelifelovefashion
  05/12/2014 at 9:16 am

  Niet iets wat ik via zo’n dienst zou doen… Daarvoor is er inderdaad (zoals je zelf al aanhaalt) te weinig vrijheid in het ontwerpen.. Ik gebruik gewoon InDesign. PhotoShop kan je eventueel ook gebruiken maar dat is eigenlijk niet bedoeld voor tekst en print. Enkel voor beelden of online design (werkt met pixels namelijk).

  Hoe dan ook, ik vind je eerste design wel tof! En ieder scherm toont kleuren helemaal anders. Kan je dus in principe niet echt op baseren…

  x Aurélie

 • Reply
  Ellemieke
  08/12/2014 at 3:25 pm

  Super leuk! Alleen het is wel jammer dat er weinig functies mogelijk zijn qua ontwerp en filter.

 • Reply
  Femke
  08/12/2014 at 6:45 pm

  Oooh, wat ontzettend leuk dit! Dit zou ik ook weleens willen proberen… Wel jammer dat er maar weinig opties zijn om je kaar te stylen.

 • Reply
  Anniek
  10/12/2014 at 7:26 am

  Supertof! Best een leuk idee om gewoon zelf je kerstkaarten te maken, fijn ook dat je helemaal zelf een kaart kunt ontwerpen, én dat je uit sjablonen kan kiezen. Ziet er goed uit!

 • Leave a Reply