Duurzaamheid Fashion Lifestyle

Duurzame kleding voor de feestdagen

Helaas vliegen de laatste tijd de blogposts en video’s over Primark je om de oren. Ik word zelf totáál niet blij van een nieuwe Primark in Amsterdam, met mega shoplogs door bloggers en vloggers tot gevolg. De shirtjes van Primark (maar ook van veel andere ketens) zijn vormloos na één wasbeurt. De prijs is zo laag, dat je je wel kunt voorstellen dat er ergens in het productieproces iets niet klopt.

Voor mij absoluut geen Primark, geef mij maar kwalitatief goede kleding waar ik jarenlang mee kan doen. Het liefst ook kleding waarvan ik weet dat het duurzaam geproduceerd is en waarvan ik weet dat het bedrijf goed om gaat met zijn arbeiders.

Soms vind ik het best lastig om merken te vinden die wél verantwoord zijn. Ik merkte dat ik daarin niet de enige ben, dus in deze blogpost heb ik verschillende kledingstukken van verschillende duurzame en eerlijk merken neergezet. Ik hoop dat er mensen zijn die voor één van deze merken (of een ander duurzaam merk) kiezen, in plaats van voor de Primark of een vergelijkbare keten.

Overigens is alle kleding in deze blogpost een stuk duurder dan je misschien gewend bent als je je kleding normaal alleen bij bijvoorbeeld de H&M koopt. Zelf vind ik dit geen probleem: het ontwerpen, fabriceren en transporteren van kleding kost nou eenmaal geld. Ik ben zelf een student met niet een enorm budget, maar ik kies ervoor om veel minder kleding te kopen en dan wel goede kleding.

Rank A Brand

Om inzicht te krijgen hoe goed een bedrijf of merk het doet in het kader van duurzaamheid, kun je het bedrijf opzoeken op de website Rank A Brand. Rank A Brand geeft het merk een label in de vorm van een letter van A tot E. Een A staat voor “Top merk: kopen!” en een E voor “Hand nog even op de knip”. Helaas staan nog niet alle bedrijven en merken hierop, maar de grote merken zul je wel kunnen vinden. Rank A Brand kijkt naar verschillende onderdelen: klimaatverandering & CO2 uitstoot, milieubeleid en arbeidsomstandigheden. Per punt kun je precies zien waar het bedrijf goed (of juist niet goed scoort). Daarnaast is het ook wel belangrijk om te vermelden dat Rank A Brand een bedrijf alleen als duurzaam neerzet, als het bedrijf hier ook echt bewijs voor heeft. Een mooi verhaal op een website is dus niet genoeg, er moeten echt feiten beschikbaar zijn voordat Rank A Brand een bedrijf neerzet als duurzaam.

Duurzame kleding voor de feestdagen

People Tree

People Tree is een merk dat zich richt op Slow Fashion. Ze staan voor eerlijke, biologische, Fair Trade en duurzame kleding. Vroeger stond eerlijke en biologische kleding gelijk aan niet zo mooie kleding, maar dat is inmiddels echt verledent tijd. People Tree is één van de merken die laat zien dat je op een eerlijke manier prachtige kleding kunt maken. Op Rank A Brand krijgt People Tree ook een hoge score, namelijk een B.

 1. Stella Dress
 2. Gillian Dress
 3. Elsa Dress
 4. Wrap Dress
 5. Dot Top

Vanilia

Volgens Rank A Brand scoort Vanilia een D. Dit betekent dat het bedrijf de eerste stappen heeft gezet, maar dat er nog veel moet gebeuren. Volgens Vanilia is de duurzaamheid van het bedrijf wel goed: ze hebben een eigen fabriek in Turkije, zodat ze zeker weten dat de arbeidsomstandigheden goed zijn. Daarnaast zijn ze inmiddels ook aangesloten bij de Fair Wear Foundation. Volgens Vanilia zelf is Rank A Brand op dit moment bezig om de ranking aan te passen, maar dat gaat niet zo snel. Dat is dus nog even afwachten. Op dit moment lijkt kleding van Vanilia mij wel één van de betere opties. Daarnaast is de kleding van goede kwaliteit en gaat het lang mee.

 1. Broekpak easy jump
 2. Little black dress
 3. Jurk kaftan sleeve

Miss Green

Miss Green is een Nederlands label dat zich speciaal richt op duurzame, maar ook mooie kleding. Ze proberen hun kleding zo duurzaam mogelijk te fabriceren, vanaf het materiaal tot aan de fabrieken en het transport. Op de website van Miss Green kun je meer lezen over hoe de kleding geproduceerd wordt.

 1. Jurkje Brigitte
 2. Jurkje Aretha
 3. Jurk Lise
 4. Jurk Ingrid
 5. Jumpsuit Sibel
 6. Tunic Selma

Armedangels

Armedangels is een merk dat niet langer de ogen wil sluiten voor misstanden in de modeindustrie en wil laten zien dat mooie eerlijke kleding zeker mogelijk is. De kleding wordt gemaakt van lyocell en biologisch katoen. Lyocell is een nieuwe stof gemaakt van houtpulp, dit proces is veel milieuvriendelijker dan bij andere stoffen.

 1. Lumi jersey jurk
 2. Maureen jurk ethnic jewels

LaDress

LaDress is een merk dat perfecte jurkjes verkoopt voor elke gelegenheid. Ze zijn lid van de Fair Wear Foundation, hebben alle ateliers in Europa en hier wordt regelmatig gecontroleerd of alle arbeidsomstandigheden goed zijn. Daarnaast wordt de stof die gebruikt wordt voor alle jurkjes op een milieuvriendelijke manier gefabriceerd. De jurkjes van LaDress zijn overigens helemaal mijn smaak: ik ben echt verliefd op deze jurkjes.

 1. Aretha
 2. Ruby
 3. Emma
 4. Rosie
 5. Lina
 6. Billie

Verder lezen

Ben je geïntereseerd (geraakt) in fair fashion en wil je daar wat meer over lezen? Hieronder mijn tips:

1. Iris schreef een blogpost over haar favoriete fair fashion webshops. Overigens kun je ook via haar eigen webshop duurzame artikelen (waaronder kleding) kopen.

2.De Groene Meisjes schreven een hele serie blogposts over een duurzame gaderobe.

3. Het Parool plaatste een lijst van 11 duurzame kledingwinkels in Amsterdam

4. Sophie van Naoki heeft heel veel blogposts geschreven over duurzame kleding. Mijn favorieten zijn: “Duurzame mode merken, winkels en webshops” en “Hoe fast fashion ons langzaam armer maakt“.

5. Vraag je je af hoe je fair fashion het beste kunt aanpakken? Olga van Team Confetti schreef hier een handige blogpost over.

6. Nina van Happy Acorn plaatste een (erg lange!) lijst van allerlei winkels en webshops waar je duurzame kleding kunt kopen.

Vind je dit leuk? Steun mij hier:

Become a Patron!

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply
  Nynke
  07/12/2016 at 11:25 am

  Goed artikel! Fijn overzicht als ik weer eens wil shoppen. 🙂 Het is inderdaad lastig om te weten wat je dan wél moet kopen ipv waar niet. Want vaak hoor je alleen wat slecht is.

  Nog een tip voor studenten die duurzame kleding niet kunnen betalen: Duko is een non-profit waarbij je korting krijgt op duurzame producten! Zoals 10% bij Good Fibrations maar ook in fysieke winkels, zoals in Utrecht deze kleding: http://dukostudent.nl/nl/utrecht/kortingen?categories=kleding.
  Ik ben geen student, dus mag er geen gebruik van maken maar vind ik het een fijn overzicht van duurzame winkels in mijn stad.

  • Reply
   Maartje
   07/12/2016 at 1:55 pm

   Wat een goede tip, dankjewel!

 • Reply
  Sophie
  07/12/2016 at 1:48 pm

  Ik wil het vanaf volgend jaar precies zo doen – minder kopen, wel duurzamer. Ik heb dit jaar helemaal geen kleding gekocht als challenge, om zo mijn huidige kleding echt te dragen en om erachter te komen wat nou precies mijn stijl is. Bij People Tree en Miss Green weet ik dat ik in ieder geval terecht kan! 🙂

  • Reply
   Maartje
   07/12/2016 at 1:55 pm

   Dat is wel een goede challenge eigenlijk, dan weet je ook precies wat voor kledingstukken je écht nodig hebt!

 • Reply
  Eva
  07/12/2016 at 3:09 pm

  Heel fijn overzicht! Ik ben de laatste tijd sowieso veel minder kleding aan het kopen, liever een écht goed jurkje in plaats van drie of vier van de H&M. Stapje dichterbij een beetje duurzamer shoppen, maar moet écht eens gaan neuzen op de tips van jouw, die outfits zien er prachtig uit 🙂

 • Reply
  Sara | MevrouwMiauw
  07/12/2016 at 8:08 pm

  Ik ben de laatste tijd ook veel meer bezig met duurzamere kleding. Eerlijk is eerlijk: ik heb me echt wel schuldig gemaakt aan het kopen bij de Primark. Toch voelt het nu niet meer goed. Ik wil investeren in een garderobe met mooie en kwalitatief goede items waar ik uiteindelijk trots op ben. Ik vind Miss Green overigens echt een prachtig merk. Wauw! <3

 • Reply
  Iris
  08/12/2016 at 8:35 am

  Wat een leuke blogpost! Mijn favoriete merken staan er ook tussen: Miss Green, Armed Angels en People Tree <3

  • Reply
   Maartje
   08/12/2016 at 12:31 pm

   Thanks! En ja die konden natuurlijk niet missen!

 • Reply
  Sofie
  10/11/2017 at 7:47 am

  Bedankt voor dit duurzaam artikel.
  Blijft toch heel actueel bijna één jaar na publiceren…

 • Leave a Reply