Fashion Persoonlijk

Project 333: je kledingkast helemaal uitruimen

3 maanden lang leven met maar 33 kledingstukken. Voor de ene klinkt dat als een hel, voor de ander meer als een opluchting. Zelf neig ik nu meer naar de laatste categorie.

Laatst kwam ik op wat blogs over minimalisme terecht. Ik houd van orde, maar ik heb tegelijkertijd heel veel spullen waarvan ik niet zo goed weet wat ik ermee moet. Ik ben zeker niet van plan om helemaal minimalistisch te gaan leven (dat gaat me echt te ver), maar een paar stappen die richting in lijkt me niet verkeerd. Hopelijk wordt mijn kamer dan opgeruimder, weet ik meer wat voor spullen ik heb en denk ik langer na voordat ik iets koop. Om te beginnen wil ik mijn kledingkast (en eigenlijk ook kledingstijl) aanpakken.

Project 333

Project 333 is een project om te leren om met minder kleding te leven. Wat is het idee? Je kiest voor 3 maanden 33 kledingstukken om te dragen. De rest doe je in een doos en stop je weg. Onder de 33 kledingstukken valt kleding die je dagelijks aan hebt, sieraden, accessoires (tassen), schoenen en kleding voor buiten (jassen). Sportkleding, kleding die je alleen thuis aan hebt (denk aan je pyjama) en sieraden die je elke dag draagt, horen daar niet bij.

Wat belangrijk is: het is niet een project waardoor je niet gaat shoppen of iets dergelijks. Stel één van je 33 kledingstukken gaat kapot of wordt lelijk, dan ben je er vrij in om een nieuw kledingstuk ervoor in de plaats te kopen.

Na de drie maanden is het tijd om opnieuw je kledingstukken te gaan uitkiezen: wat heb je helemaal niet gedragen en wat juist heel veel? Heb je de kledingstukken die je niet bij je 33 kledingstukken had, gemist?

Mijn eigen kleding

Project 333 lijkt me heel mooi als ideaal. Ik vind het enorm knap dat mensen maar 33 kledingstukken in hun kast hebben hangen en er toch elke dag stijlvol bijlopen. Ik heb op dit moment geen idee hoe veel kleding ik echt draag. Aan de ene kant denk ik dat er maar weinig kledingstukken zijn die ik dagelijks veel draag. Aan de andere kant heb ik wel veel nettere jurkjes die ik alleen bij bepaalde gelegenheden aantrek. Ik ben wel benieuwd hoe veel kleding ik echt draag en hoe veel er maar ligt zonder reden.

Ik heb zelf vrij veel ruimte voor mijn kleding: wij hadden een kamer over en dat werd een kamer waar een kledingkast kwam te staan voor mij en mijn zus. Er staat een grote kledingkast van IKEA, een kledingrek en nog wat bakjes en dergelijke met nog meer kleding. Volgens mij ligt daar héél veel kleding die ik niet meer draag. Ik heb bijvoorbeeld een bak vol met leggings en panty’s, ik gok dat ik er maar een paar kan uitvissen die niet kapot zijn. Eigenlijk is het dus best wel een chaos en weet ik niet goed wat ik heb en wat waar ligt.

What I like

 

Ik ging naar Polyvore en klikte aan wat ik allemaal mooi vind (inclusief de jurk die ik al heb).

Wat ik zelf merk, is dat ik veel kleding heb die niet goed op elkaar aansluit. Als je van tevoren voor drie maanden lang bedenkt wat je aan gaat trekken, ben je daar veel bewuster mee bezig. Alles moet wel met elkaar te combineren zijn. Het is daarom ook belangrijk om goede basis kledingstukken uit te kiezen.

Als je een aantal basis kledingstukken hebt van goede kwaliteit, kun je een paar goedkope kledingstukken erbij kopen. Die goedkope kledingstukken kun je steeds vervangen door iets nieuws wat in de mode is. Zo heb je dat je er stijlvol uitziet en erbij loopt volgens de laatste trends, maar niet enorm veel hoeft te winkelen daarvoor. Die tip las ik bij LightbyCoco en vond ik wel een goede tip. Ik heb veel goedkopere shirtjes die eigenlijk ook niet wil/durf weg te gooien. Van dat soort goedkope shirtjes kun je niet verwachten dat ze eeuwig mee gaan. Daarom is het juist leuk om te sparen voor een aantal goede basis stukken, die je steeds weer mee kunt nemen in je 33 kledingstukken.

Wat ik ook lastig vind, is dat ik voor mijn gevoel niet één duidelijke stijl heb. Aan de ene kant is dat heel leuk, want je ziet er steeds anders uit. Aan de andere kant is dat ook lastig, omdat de kledingstukken soms moeilijk met elkaar te combineren zijn. Ik weet ook nog niet zo goed hoe ik mijn kledingstijl wil hebben: mijn mening daarover verandert vaak. Ik houd over het algemeen wel van wat nettere kleding. Coco (van LightbyCoco) had een inspiratie post gemaakt voor Project 333: items die je kunt gebruiken als een soort basis voor je 33 kledingstukken.

coco

Deze stond ertussen en deze vind ik heel mooi. Ik ben niet fan van alle kledingstukken apart (die zilveren rok vind ik niet geweldig), maar samen vind ik dat het er mooi uitziet. Het valt me op dat het heel licht is, terwijl de kleding die in mijn kast hangt donkerder is. Ik houd ook veel van pastelkleuren en die nude flatjes vind ik helemaal prachtig.

Wat wil ik doen?

Kortom: ik ben dus echt niet van plan om keihard minimalistisch te gaan leven. Ik wil dus ook niet de helft van mijn kleding opeens weggooien. Wel wil ik duidelijker weten wat er precies in mijn kledingkast hangt en wat ik daarvan dagelijks draag.

 • Kijken welke kleding ik draag en kijken hoe veel kledingstukken dit nou eigenlijk zijn.
 • Alles wat ik niet meer draag gaat weg. Kledingstukken die nog mooi zijn, ergens opbergen in een doos. Kledingstukken die oud en lelijk zijn geworden, gaan helemaal weg.
 • Kijken of er nog belangrijke basis kledingstukken zijn die ik mis en die aanvullen.
 • Kleding voor thuis kopen. Bij dit project telt dat namelijk niet mee, maar ik kwam erachter dat ik niet echt kleding voor alleen thuis heb.
 • Mijn goedkope sieraden vervangen door mooiere sieraden van betere kwaliteit.
 • Een aantal goede basisstukken hebben en de rest aanvullen met goedkopere kleding die ik vaker vervang.
 • Mijn kledingkast beter indelen.

Of ik echt naar de 33 kledingstukken ga? Ik weet het niet en het maakt me niet heel veel uit. Het gaat me er meer om dat het overzichtelijker wordt wat ik heb en dat ik makkelijker mijn kleding kan combineren. Of ik dan op 33, 20 of 40 kledingstukken uitkom, maakt me dan niet heel veel uit.

Hoe veel kleding draag jij eigenlijk en wat vind je van dit project? Zou je het leuk vinden als ik over mijn bevindingen blog (of filmpjes maak?)? 

Vind je dit leuk? Steun mij hier:

Become a Patron!

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply
  Femke
  24/01/2015 at 9:47 am

  LightByCoco is zó inspirerend! Wat een leuke stijl heb je trouwens, met die zachte kleuren. Ik draag momenteel heel weinig verschillende kledingstukken, omdat ik op mijn werk gewoon de werkkleding moet dragen (die draag ik eigenlijk altijd met dezelfde broek eronder) en ik werk zo’n vijf volle dagen in de week. Wel ben ik nu bezig om mijn basics aan te vullen (zo kwam ik erachter dat ik maar twee t-shirts met lange mouwen had?!) en daarom ga ik straks kijken voor een mooie donkere skinnyjeans en een zwarte skinny – yay! Ik zou het in ieder geval super leuk vinden als je over je bevindingen blogt/filmt! 🙂

 • Reply
  Karlijn
  24/01/2015 at 9:55 am

  Ik zou het wel leuk vinden als je er over blogt! Mijn kast is op dit moment een beetje chaos. Zo kwam ik er vorige week achter dat ik wel leuk een nieuwe blazer en zwart jasje heb, maar nauwelijks shirts voor er onder. Een beetje inzicht in welke basics is echt moet hebben zou dus wel fijn zijn 🙂

 • Reply
  Anne
  24/01/2015 at 9:56 am

  Jaaa, ik zou het heel tof vinden als je erover blogt! Ik ben door het opruimproject van de Groene Meisjes helemaal geïnspireerd en heb ook echt zin om met minder spullen te gaan leven. Mijn kledingkast komt dan ook een keer aan bod en ik vind het – net als jij – wel een mooi ideaal om met 33 kledingstukken te doen! Al heb ik geen idee hoeveel dat nou in de praktijk blijkt te zijn. 🙂

 • Reply
  Maaike
  24/01/2015 at 10:36 am

  Jaaa, ik wil je bevindingen wel lezen! Het lijkt mij echt vet lastig!

 • Reply
  José
  24/01/2015 at 9:20 pm

  Super tof project, en ik ben erg benieuwd naar je bevindingen! Zelf zou het mij denk ik niet lukken om minimalistisch te gaan leven, dus ik vind het echt tof van je dat je het gaat proberen. Liefs

 • Reply
  Anoniem
  25/01/2015 at 11:21 am

  Haha, ik dacht eerst: 33 kledingstukken, dat zou ik best kunnen! Maar ik had er even niet aan gedacht dat schoenen dan ook meetellen. En panty’s. En sieraden (nu draag ik gelukkig bijna altijd dezelfde sieraden, dat scheelt).
  Ik ben benieuwd of het je lukt! Ik zou het wel leuk vinden als je hierover blogt ja 🙂 Zelf heb ik nooit zoveel zin om mee te doen aan dat soort projecten, maar door jouw post heb ik nu wel heel veel zin om kleren weg te gooien…

  • Reply
   Lisa
   25/01/2015 at 11:22 am

   Ah. Dat was ik trouwens. ik vergat mijn gegevens in te vullen :’)

 • Reply
  Eva
  26/01/2015 at 10:13 pm

  Ik had er laatst ook over gelezen en was best geinspireerd geraakt om eens mee te doen! Nou lijkt me dit ook best een goede periode omdat het in die drie maanden nog niet hoog zomer is en je dus niet ineens alles hoeft te switchen. Maar aan de andere kant zijn 33 kledingstukken nog best veel!

 • Reply
  Janneke
  27/01/2015 at 1:19 pm

  Wow leuk dat je dit gaat doen (met misschien meer of minder kledingstukken). Het lijkt mij niks voor mij. Ik heb behoorlijk wat kleding en er zitten inderdaad stukken bij die ik al lange tijd niet meer heb gedragen. Maar daarom vind ik het juist leuk om die dan weer eens te dragen en ook op een andere manier.

 • Reply
  rachel
  28/01/2015 at 2:52 pm

  super idee! ik ben benieuwd hoe het verder verloopt 🙂 ik heb in november-december the ‘reversed hanger technique’ gedaan, om te kijken wat ik in zo’n wintermaand precies draag. Dat gaf een paar goede indrukken, voornamelijk welke kleding ik heel vaak draag, welke ‘speciale’ items, en gaf me ook inzicht in waarom ik sommige kleding niet zo vaak droeg. Misschien is dat ook wat voor jou?

 • Leave a Reply