Helemaal klaar met #spon

Helemaal klaar met #spon

Ik denk dat er in de blogwereld, naast de vraag ‘of beautybloggen dood is’, het meeste wordt gediscussieerd over advertorials op blogs. Dat is ook niet zo gek. Eerst volgde je iemand die vanuit een slaapkamer blogs schreef. Je vertrouwde die informatie veel meer dan reclames: dit kwam tenminste van iemand die er helemaal eerlijk over was en geen andere belangen had. De afgelopen tijd is dat alleen enorm veranderd.

Blogs werden groot, bedrijven begrepen hoe belangrijk blogs zijn en hoe makkelijk bepaalde doelgroepen via blogs beïnvloed kunnen worden. En voilà, sommige blogs zijn van een kleine eerlijke blog veranderd naar een enorm platform met veel reclame en advertorials.

Allemaal #spon

Inmiddels is het zo ver doorgeslagen, dat bloggers soms zelfs aangeven dat ze een product écht zelf gekocht hebben. Anders denken de lezers al snel dat het allemaal #spon is en dat een blogger niet eerlijk is. Bloggers worden sowieso minder vertrouwd dan eerst: als bloggers ergens positief over zijn, komt gelijk de vraag of dat wel echt zo is, of dat de blogger hier gewoon een mooi bedrag voor heeft gekregen.

Natuurlijk heb je ook bloggers die eerlijk zijn, die veel werk in advertorials stoppen en ook echt leuke content maken van advertorials. Helaas heb je ook bloggers die voor mijn gevoel alle aanbiedingen aannemen, zo veel mogelijk geld of gratis spullen binnenharken en tegelijkertijd hun lezers vergeten. Bloggers nemen advertorials aan die totaal niet bij hun blog passen, omdat ze wel ergens geld moeten verdienen. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog de bloggers die niet duidelijk weergeven dat ze betaald zijn voor een blogpost (terwijl dit wel verplicht is) en zo hun eigen lezers voor de gek houden.

Inmiddels krijgen zelfs die leuke eerlijke bloggers commentaar op hun advertorials. Het lijkt wel alsof de woorden ‘spon’ en ‘advertorial’ besmet zijn en er direct een lading kritiek komt bij het gebruik ervan.

bloggen3

Verlangen naar het begin van bloggen

Soms verlang ik terug naar het begin van bloggen. Bloggers begonnen niet om snel rijk te worden, maar omdat ze graag hun verhaal wilden delen. Blogs hadden geen advertorials en gesponsorde content. Eigenlijk zou ik zelf ook het liefste ook geen enkele advertorial meer op mijn blog zetten. Het probleem? Mijn blog kost geld. Dus, dan zou ik een andere manier moeten verzinnen om alsnog geld te verdienen met bloggen, zonder advertorials aan te nemen.

Als er iets belangrijk is aan je blog, zijn het wel je lezers. Je lezers zorgen ervoor dat je überhaupt interessant wordt voor bedrijven. Ik bedacht me: eigenlijk zou elke blog een soort donatieknop moeten hebben. Lezers die de blog waarderen, kunnen zo een bedrag doneren. De blogger verdient zo geld en hoeft niet advertorials aan te nemen (die totaal niet bij de blog passen). Op deze manier wordt ook de lezer weer het belangrijkste voor de blogger: hoe beter de content en hoe blijer de lezers, hoe meer je zult verdienen.

Dé oplossing?

Via Iris kreeg ik de tip voor de website Patreon. Patreon is een website waarbij je creators met een bedrag per maand kunt steunen. Creators krijgen op deze manier een stabiel inkomen, waardoor ze in staat zijn om meer te creëren.

Ik denk dat een website zoals Patreon echt een oplossing zou kunnen zijn voor veel bloggers. Neem bijvoorbeeld de blog van Iris zelf: Iris blogt onder andere over duurzaamheid. Dit zorgt ervoor dat ze niet met alle bedrijven kan samenwerken. Een advertorial van een fastfoodketen op een groene lifestyleblog, staat natuurlijk erg raar. Dat ze niet met alle bedrijven kan samenwerken, betekent ook dat ze heel wat geld misloopt. Tegelijkertijd heeft ze heel wat lezers die denk ik best een (paar) euro per maand willen betalen om ervoor te zorgen dat Iris kan blijven bloggen. Ik weet in ieder geval dat ik dat direct zou doen.

Intussen heb ik zelf al een pagina op Patreon aangemaakt. Ik raad elke blogger aan om hetzelfde te doen en om in ieder geval je lezers de mogelijkheid te geven om je te steunen. Vanaf nu zal ik dus ook verder geen advertorials meer posten.

Ik hoop in ieder geval dat er meer bloggers zijn die uiteindelijk een pagina op Patreon aanmaken, of het op een andere manier mogelijk maken om te doneren. Op dit moment is illustrator Marloes de Vries de enige die ik ondersteun via Patreon en ik hoop er nog wat leuke blogs aan toe te kunnen voegen.

 

becomeapatronbanner

Wil jij ook een account op Patreon? Hier heb ik een invite link voor je!

Vind je dit leuk? Steun mij hier:

Become a Patron!
Volg:
Share:

19 Reacties

 1. 19/11/2016 / 10:00 am

  Ik vind het zo leuk dat je hier een blogpost over schrijft! Ik denk dat Patreon echt super kan zijn voor de wat kleinere tot middelgrote bloggers die niet elke advertorial willen/kunnen aannemen maar wel súperveel tijd en energie in hun blog steken. Ik kan momenteel oké rondkomen van mijn blog, maar zit wel erg te zoeken naar verdienmodellen die niet per se al te commercieel zijn. Ik denk dat dit echt een succes kan gaan zijn! Ik ga er zelf nog even goed over nadenken wat ik zou kunnen bieden aan supporters (video’s dacht ik aan! Of exclusieve Q&A’s over bloggen/psychologie/etc.) en dan ook een account aanmaken 😀

  • Maartje
   Auteur
   19/11/2016 / 10:12 am

   Ja ik denk inderdaad ook dat het precies voor die groep mensen handig zou zijn! Ik ben ook nog aan het nadenken wat voor extra’s supporters krijgen. Video’s + Q&A is zeker een goed idee! Ik denk ook dat ik op Patreon een soort ‘behind the scenes’ feed ga maken. Op die manier kunnen supporters een kijkje achter de schermen krijgen en bijvoorbeeld al een sneak peek krijgen van blogs/foto’s die komen.

 2. 19/11/2016 / 10:10 am

  Nog nooit van gehoord en ik vind dit echt super! Er zijn een aantal bloggers waarvan ik weet dat ze het heel erg zwaar hebben en ik heb altijd al na zitten denken hoe je die op een leuke manier kan steunen. Dit is wellicht dé manier.

  • Maartje
   Auteur
   19/11/2016 / 10:44 am

   Dit zou dan inderdaad echt een uitkomst zijn!

 3. 19/11/2016 / 10:17 am

  Goed punt. Ik vind advertorials vaak zo gemaakt overkomen. Dat doet echt af aan de rest van een blog.
  Dit is een mooi alternatief en ga eens kijken welke creatieve mensen ik wil steunen, want ik heb het al wel veel voorbij zien komen.

  • Maartje
   Auteur
   19/11/2016 / 10:44 am

   Ja precies dat, het kan zo zonde zijn. Leuk dat je gaat kijken wie je wil steunen!

 4. 19/11/2016 / 10:23 am

  Ik zag dit laatst ook ergens voorbij komen en vind het echt een heel goed idee! Goed dat je hier een stuk over schrijft, want ik vind soms inderdaad de gesponsorde posts wel heel veel worden. Hoewel ik wel vind dat sommige bloggers wel echt leuke advertorials schrijven en er iets moois van maken.

  • Maartje
   Auteur
   19/11/2016 / 10:46 am

   Ja, gelukkig zijn er inderdaad wel bloggers die goed nadenken over advertorials!

 5. 19/11/2016 / 2:34 pm

  Wauw, wat tof zeg! Ik blog nu zo’n twee jaar en mijn blog is niet zo groot. Dat komt mede door het onderwerp waar ik over schrijf, denk ik. Toch krijg ik regelmatig aanbiedingen van bedrijven, maar die heb ik tot nu toe altijd afgewezen omdat het simpelweg niet bij mijn blog past. Ik weet niet eens of ik wel geld zou willen verdienen ermee. Dan krijgt het meteen zo’n andere lading, denk ik.
  Ik vind dit wel een erg tof initiatief, en een mooie keuze van jou.

 6. 19/11/2016 / 5:00 pm

  Wauw wat een goede blog. Goed dat je dit durft te benoemen!

 7. 19/11/2016 / 10:33 pm

  Wauw wat een mooi statement. Ik kijk zelf ASMR video’s en al deze YouTubers hebben ook Patreon. Dat komt o.a. omdat sponsoring in die genre nog niet bekend is. Maar ook omdat deze YouTubers gewoon hun eigen ding willen doen en onafhankelijk willen zijn. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het met ‘spons’ ook altijd lastig vind. Onbekende merken e.d. vind ik leuk om te zien omdat deze vaak niet gehoord worden. Maar sorry dat ik het zeg, ik werd levensmoe van die mega dunne krultang die ik bij ELKE YouTuber/blogger zag. De lol is er voor mij dan echt vanaf..

  • Maartje
   Auteur
   20/11/2016 / 9:16 am

   Het kan wel leuk zijn met onbekendere merken inderdaad, het nadeel is dat deze merken vaak een veel minder groot budget hebben en dat je er als blogger heel weinig (of een giftcard of zo) aan overhoudt. Die dunne krultang vond ik ook vreselijk.

 8. 20/11/2016 / 11:30 am

  Ik ben spon eigenlijk ook helemaal zat! Ik doe het al niet zo veel, maar ik plaats elke dag een artikel naast m’n studie :/ het kost me echt veel tijd. Zoveel dilemma’s. Dit zou heel handig kunnen zijn maar twijfel of ik veel support binnen zou kunnen harken. Ik ga er iig naar kijken!

 9. 20/11/2016 / 2:24 pm

  Het klinkt echt als een super goede uitkomst. Zo kunnen we elkaar steunen in elkaar content. Ik vind dat echt een fijne gedachte. Liever dat ik geld geef aan jou of iris dan aan Linda de mol. Ik bedoel, het blad is af en toe best leuk hoor maar jullie zijn leuker 🙂

 10. 22/11/2016 / 12:50 pm

  Ik ken deze site eigenlijk alleen via de illustrators die ik op YouTube volg, die zetten ook op Patreon extra materiaal. Dit zou inderdaad ook een goede uitkomst zijn voor bloggers!

 11. 22/11/2016 / 3:27 pm

  Helaas werkt patreon echt pas wanneer je een groot vast publiek hebt op je blog. Als kleine blog zijnde of startende blogger hoef je echt geen patreon te starten want je krijgt waarschijnlijk niet of weinig volgers daar. Maar je hebt wel een goed punt. Er zijn nu zoveel blogs op het internet om ‘snel’ geld te kunnen verdienen, in plaats van dat ze er daadwerkelijk ook echt plezier in hebben.

 12. Cristien
  05/03/2018 / 11:29 am

  Ik had een vraag: wat heb je ingevuld bij dat W-8BEN formulier voor belasting? Ik weet niet zo goed wat ik daarmee moet? Suggesties? Alvast dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.