Lifestyle Video's

Wat is Patreon en hoe kun je mij steunen?

Een tijdje geleden schreef ik een blogpost over waarom ik geen enkele samenwerking of advententie op mijn blog meer zet. Ik schreef dat ik een Patreon pagina had aangemaakt, om de kosten van mijn blog deels te dekken. Wat Patreon precies is en hoe je me kunt steunen (mocht je dat willen), lees je uitgebreid in deze blogpost.

Wat is Patreon?

Patreon is een website waarbij je mensen voor een bepaald bedrag per maand kunt steunen. Vaak zijn dit mensen met een creatief beroep, zoals illustrators, graphic designers, muzikanten en ga zo maar door. Op deze manier kunnen deze mensen een stabiel inkomen krijgen, wat ze de ruimte geeft om meer te maken.

Ik heb een pagina op Patreon, omdat ik ervoor heb gekozen om geen enkele advertorial te maken voor mijn blog. Ik vind het namelijk vervelend dat er zó veel blogs zijn die voornamelijk advertorials plaatsen. Ik denk ook dat dit de geloofwaardigheid van een blog niet ten goede komt. Lezers gaan twijfelen over een mening, omdat er betaald is voor een bepaalde blogpost.

Om dit te voorkomen, heb ik dus besloten om geen enkele advertorial of gesponsorde post meer online te zetten. Op deze manier weet mijn lezer dat mijn mening áltijd echt is en dat ik geen andere belangen heb. Ik kan op deze manier altijd kritisch blijven en mijn mening blijven geven over producten.

Een blog kost geld

Het nadeel hiervan is dat ik nu geen geld meer verdien met met mijn blog. En een blog kost geld. Niet alleen kost het geld om de hosting van mijn website te betalen, het kost natuurlijk ook veel tijd. Dit betekent dat ik meer moet werken en andere klussen moet aannemen, om mijn blog te kunnen betalen. Dat zorgt er weer voor dat ik minder tijd kan steken in mijn blog.

Het bedrag dat ik misloop, probeer ik op te vangen via Patreon. Ik wil lezers die mijn blog waarderen, de mogelijkheid geven om mij te steunen. Natuurlijk hoeft dit absoluut niet en blijft mijn blog voor iedereen beschikbaar, maar als je geld overhebt en het leuk vindt wat ik doe, dat kun je ervoor kiezen om mij te steunen.

Simpelweg is het dat hoe meer geld ik maandelijks via Patreon verdien, hoe minder ik ernaast hoef te doen om mijn blog te kunnen betalen, hoe meer tijd ik kan besteden aan mijn blog en hoe meer dingen er online kunnen komen.

Wat jij ervoor terug krijgt

Als je mij steunt via Patreon, krijg je daar ook wat voor terug. Ik heb op Patreon een feed die je alleen kunt zien als je ook daadwerkelijk mijn Patron bent. Hier kun je bijvoorbeeld al mijn video’s al een dag van tevoren bekijken. Als ik nieuwe foto’s heb gemaakt, zet ik die ook op Patreon voordat het ergens anders online komt. Ook kun je delen van blogposts alvast zien, voordat het online komt.

Verder krijg je ook inspraak in de content die ik maak. Je kunt suggesties doen, maar ook je mening geven in de polls die ik maak. Als ik dan twijfel over hoe ik iets zou doen, kun jij aangeven hoe jij het het liefste online ziet komen.

Als je steunt met meer dan 5 dollar per maand, krijg je een pakketje als dank thuisgestuurd. Je krijgt dan een Maartje Leah linnen tasje en een kaartje in je bus. Daarnaast krijg je met elke kerst en met je verjaardag elk jaar een kaartje van mij.

Ik hoop dat je na deze blogpost iets duidelijker begrijpt waarom ik mijn Patreon pagina heb aangemaakt en wat het precies is. Als je nog vragen hebt: laat vooral een comment achter en dan beantwoord ik die zo snel mogelijk! Ik maakte ook nog een video met uitleg, voor op mijn Patreon pagina:


Met dank aan Iris voor de analogie met Kickstart

Vind je dit leuk? Steun mij hier:

Become a Patron!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply