Lifestyle Reizen

Kroonjuwelen in Rosenborg & hippies in Christiania

Maikel en ik dachten dat we in de tweede volledige dag in Kopenhagen niet heel veel meer hoefden te zien. We hadden alles goed gepland en het leek een rustig dagje te worden. Helaas zijn we hier toch niet zo goed in, want op het moment lijkt het alsof onze voeten er vanaf vallen. We zijn gisteren naar het Rosenborg Slot geweest, we hebben De Ronde Toren bezocht, een blik geworpen op de Christiansborg en gewandeld door Christiania.

kopenhagen3_2

Rosenborg

Het Rosenborg Slot is een paleis dat gelegen is in het Kongens Have stadspark. De opdracht voor de bouw van dit kasteel werd in 1606 gegeven door koning Christiaan IV. In dit kasteel liggen onder andere de kroonjuwelen van de koninklijke familie. Daarnaast is er nog een andere toeristentrekker: namelijk de bebloede kleding van Christian IV. Hij was namelijk gewond geraakt en raakte een oog kwijt tijdens een battle. Hij wilde graag dat zijn bebloede kleding bewaard werd als nationaal aandenken, dus vandaar.  Het was goed dat we vroeg waren, wij konden namelijk direct doorlopen. Toen we om rond uur of 12 weg liepen, was er een enorme rij.

kopenhagen3_1

Vooral de kroonjuwelen zijn erg de moeite waard om te zien. Daarnaast heb je hier de paleiswacht, die om 12 uur wisselt met de paleiswacht in Amalienborg. Deze wisseling van de wacht wilden we al eerder zien, maar toen hadden we het gemist vanwege de regen. Nu stonden we eigenlijk net op het goede moment op de goede plek: rond half 12 vertrok vanaf Rosenborg de paleiswacht richting Amalienborg. We wilden vanaf Rosenborg mee lopen, zodat we de wisseling van de wacht konden zien. We hebben een heel stuk meegelopen, alleen op een gegeven moment raakten we ze kwijt. De paleiswacht liep namelijk over een rotonde alleen toegankelijk voor auto’s. Veel toeristen renden dwars over de rotonde, vlak voor auto’s langs om maar mee te kunnen met de paleiswacht. Dat leek ons niet zo’n goed idee, dus lieten we het wederom zitten.

kopenhagen3_5 kopenhagen3_3 kopenhagen3_4

Ronde Toren

De Ronde Toren (Rundetaarn) is een gebouw zonder trappen, je loopt in een soort spiraal omhoog. Bovenaan heb je nog een uitkijkpunt met een sterrenwacht. Het is niet een heel speciaal gebouw, maar Maikel wilde er alsnog heen vanwege Bassie en Adriaan. In een aflevering hiervan laten ze namelijk ballonnen en ballen los in de Ronde Toren, om B100 te bekogelen. Helaas staat deze scène net weer niet op YouTube. Maikel heeft deze scène wel nagespeeld, dat komt later een keer in een vlog.

kopenhagen3_6 kopenhagen3_7

Christiania

Nadat we eigenlijk alles bezocht hadden wat we wilden zien, besloten we naar Christiania te gaan. Dit is een zelfstandige enclave middenin Kopenhagen, gesticht door hippies. Naast de markt die er staat, is er een gebied waar je wiet kunt kopen. Dit is echter hartstikke illegaal in Denemarken, waardoor dit zogenaamd stiekem gaat. De kraampjes zijn gehuld in legerkleuren en de verkopers hebben doeken voor hun hoofd, zonnebrillen op of bivakmutsen op. Natuurlijk weet de politie ook wel dat dit gebeurt, soms vallen ze binnen en halen ze alle drugs weg, maar dan is de markt binnen no-time natuurlijk weer terug. Eigenlijk vond ik het heel raar om hier rond te lopen. Door zowel onze Airbnb host werd het aangeraden (‘Maybe it feels like home!’) als door andere gasten die het in het gastenboek hadden geschreven. Ik ben er tot nu toe nog niet helemaal uit wat ik ervan vond, behalve dat ik het héél vreemd vond om te zien.

kopenhagen3_8

Gezellig en romantisch uit eten

We moesten aan het einde van deze toch wel vermoeiende dag ook wat eten. We besloten opnieuw bij de Nyhavn te gaan eten. Maikel wilde graag fish-‘n-chips eten dus we dachten wel dat we dit zouden kunnen vinden in de haven. Ik nam een simpele hamburger, maar helaas was het broodje verdronken in de saus. Daarnaast waren bij ons allebei de frietjes veel te zout (als in: er ligt als je klaar bent meer zout op je bord dan dat je in een maand hoort binnen te krijgen). Dit eten kon overigens het beste beschreven worden met de tekst van Rob Geus: “the hot food is too cold and the cold food is too hot”. Afijn, gelukkig ligt mijn maaginhoud niet in de Nyhavn, want daar was ik oprecht wel even bang voor.

Morgen gaan we naar het Tivoli pretpark. Dit pretpark ligt midden in de stad. Wil je weten wat we hier van vonden? Lees dan morgen weer een nieuwe blog.

Vind je dit leuk? Steun mij hier:

Become a Patron!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply