Persoonlijk

Hoe ik gefocust blijf

Het is weer bijna de tijd van het jaar. De ene helft van de mensen die ik ken heeft herfstvakantie en de andere helft heeft tentamenweek. Helaas hoor ik bij die laatste groep mensen. Deze weken zijn dan ook een beetje druk. Als ik het druk heb, vind ik het belangrijk om de tijd die ik heb ook goed te benutten. Ik vind het zo zonde als ik ergens door afgeleid raak en het dan opeens zonder dat ik het doorhad een uur later is. Gelukkig kan ik inmiddels wel goed gefocust leren, hoe ik dat doe lees je hier!

Zelf heb ik eigenlijk nooit moeite met gefocust blijven tijdens het leren. Dat had ik wel op de middelbare school bij vakken die ik stom vond, maar nu bij mijn studie heb ik dat eigenlijk nooit meer. Het probleem dat ik heb, is dat ik juist te lang door werk zonder pauze. Dan vergeet ik te eten en te drinken en is het opeens een paar uur later. Overigens is het niet zo dat ik elke dag perfect zit te leren, al lijkt dat misschien wel zo als je dit leest. Natuurlijk heb ik ook dagen dat er niks van komt en ik eigenlijk helemaal geen zin heb om te leren. Gelukkig kunnen die dagen ook, als ik op de andere dagen wel genoeg doe. Als ik merk dat het niet lukt op een dag, zorg ik dat ik langere pauzes neem. Dan doe ik liever minder met veel pauze, dan helemaal niks omdat het niet lukt. Afijn, genoeg gepraat! Lees hier hoe ik (zo goed mogelijk) gefocust blijf.

1. Opgeruimde omgeving

Als ik ergens niet tegen kan, dan is het wel rommel. Ik word dan ook chaotisch in mijn hoofd en dat helpt niet echt mee met het leren. Ik zorg dat alles om me een een beetje opgeruimd is als ik begin. Ik vind het wel zo fijn als m’n bureau/tafel leeg is. Als het echt een beetje rommelig is en ik geen tijd heb om alles uitgebreid op te ruimen, zorg ik dat in ieder geval m’n werkruimte rustig is.
headerstudie

2. Mobiel aan de kant

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik word het meeste afgeleid door m’n mobiel. Niet eens doordat er berichtjes binnenkomen, maar vooral doordat ik dan steeds Hay Day ga spelen. Echt, dat spel is verslavend. Voor je het weet zit je een half uur koeien te melken in plaats van te leren. Moraal van dit verhaal: leg je mobiel ergens waar je hem niet kunt zien. Kun je dan toch je mobiel niet loslaten? Download de app Forest. Met deze app plant je een boom en laat je hem groeien. Dat klinkt een beetje gek, maar het is best leuk. Je kiest een bepaalde tijd waarin je wilt werken, bijvoorbeeld een half uur. Dan gaat er een half uur een boom groeien op je scherm. Als je dan buiten de app gaat en bijvoorbeeld naar Twitter gaat, gaat je boom hartstikke dood. Dat wil je natuurlijk niet, dus blijf je van je mobiel af. Het leuke aan deze app vind ik ook dat je kunt zien voor hoeveel tijd je gefocust bent geweest. Zo kun je precies zien hoeveel tijd je echt actief bent geweest met leren.
forest

3. Meerdere mini pauzes

Ik heb liever meerdere kleine pauzes dan één mega lange pauze. Tussendoor neem ik even 5 minuten pauze om wat te eten, m’n flesje water te vullen, m’n graan te oogsten op Hay Day, even op te stappen en niet achter m’n computer te zitten en dat soort dingen. Overigens neem ik na een langere tijd leren wel een langere pauze hoor, maar tussendoor houd ik het liever kort. Als ik merk dat mijn hoofd vol zit, ga ik soms even naar buiten. Even buiten rondlopen werkt daar altijd wel goed bij voor mij.

4. Notitieboekje op tafel

Ik bedenk vaak tijdens het leren dingen die ik ook nog even moet doen. Dat is bijvoorbeeld dat ik nog iemand moet mailen, iets aan iemand moet vragen, een opdracht moet inleveren, dat soort dingen. Natuurlijk kun je dat soort dingen gelijk doen, het kost niet veel tijd. Mijn ervaring is echter dat ik dan al snel afgeleid raak. Als ik één mail wilde beantwoorden, zit ik opeens m’n hele mailbox te doen. Daarom schrijf ik dat soort dingen direct in mijn notitieboekje dat altijd opengeslagen op m’n tafel ligt. Dat soort dingen doe ik dan in m’n pauzes. Overigens gebruik ik dat notitieboekje voor heel veel dingen. Ik schrijf er aantekeningen in, verschillende lijstjes en ik teken er ook nog eens in.
header_studieessentials

En dan?

Als ik iets niet kan, is het tot laat doorgaan. Ik probeer elke avond om 9 uur te stoppen. ’s Avonds ben ik niet productief en op de bank met een kopje thee blogjes lezen is ook echt niet verkeerd. Voor tentamens zie ik wel eens dat mensen tot drie uur ’s nachts doorgaan, daarna uitgeput bij het tentamen aankomen. Mijn ritme is (gelukkig!) heel anders.

Iedereen die ook ongeveer deze tijd tentamenweek heeft: heel veel succes! En anders, een hele fijne herfstvakantie!

Foto bovenaan door Damian Zaleski

Vind je dit leuk? Steun mij hier:

Become a Patron!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Sonja
  17/10/2015 at 3:36 pm

  Dit komt echt precies op het goede moment voor mij, ik heb de laatste tijd zó veel moeite met focus! Die app lijkt me echt geweldig, ga ik meteen downloaden:) Thanks voor de tips!

  • Reply
   Maartje (admin)
   18/10/2015 at 4:39 pm

   Leuk om te horen! Veel succes :).

 • Reply
  Laura
  17/10/2015 at 8:53 pm

  Ah, leuke tip, forest!

 • Reply
  Karlijn
  18/10/2015 at 7:55 pm

  Een notitieboekje op je bureau is een goede tip! Maar soms kom ik dan ook in de verleiding om het toch gelijk te doen, omdat het zo weinig werk is. En vroeger kon ik totaal niet tegen spullen op mijn bureau, gooide letterlijk alles er van af tijdens tentamenweken. Nu kan ik er gelukkig wel iets beter tegen 😛

 • Leave a Reply