Persoonlijk

Iets over minimalisme

Al een tijdje hoorde ik mensen over “minimalisme”. Ik wilde weten wat dat nou precies was en ging op zoek. Ik stuitte op blogs van mensen die alleen leven met spullen die ze nodig hebben, een ontzettend georganiseerd huis hebben en in het dagelijks leven maar 33 kledingstukken gebruiken.

Okay, dat wilde ik ook. Eigenlijk had ik de eerste stap al genomen voordat ik die video’s zag: ik had mijn kamer helemaal schoongemaakt en al heel veel weggegooid. Toch lag er nog veel te veel. Sieraden van Claire’s die er niet meer uit zien, maar ik vond ze zo mooi toen ik 10 was. Een berg met armbandjes die ik vroeger uitwisselde met vriendinnen. Al mijn aantekeningen van de middelbare school, wat als ik ze nog een keer wil lezen?

Mijn aantekeningen gingen gelijk de prullenbak in. Eerlijk is eerlijk: mijn slechte aantekeningen over aardrijkskunde en wiskunde hoef ik eigenlijk nooit meer te zien. Aantekeningen van een aantal vakken bewaarde ik: ik kon het niet aan om mijn schriften van Frans, filosofie en Nederlands weg te gooien. Niet echt minimalistisch, maar het is een begin toch?

Verder dan die aantekeningen kwam ik niet. Mijn kamer is nog steeds enorm vol. Alles ligt vol en mijn muur hangt vol met foto’s, herinneringen en nog veel meer. Spullen die eigenlijk helemaal geen waarde hebben, maar emotionele waarde des te meer. Dan nog niet te spreken over de rotzooi op mijn laptop: werkstukken uit 3 VWO, foto’s waarop je eigenlijk niet meer kunt zien wat het is, een slechte selfie van 5 jaar geleden. Wat nou als ik opeens net die ene foto wil hebben, maar die er niet meer is?

Ik begin me af te vragen of het wel prettiger is, dat minimalisme. Aan de ene kant kwijl ik van alle room tours en ontzettend georganiseerde huizen. Aan de andere kant is het ook kil, onpersoonlijk en saai. Mijn kamer mag dan wel enorm vol zijn, het is wel duidelijk míjn kamer.

En toch denk ik erover na om voor de zomer te gaan leven met niet meer dan 33 kledingstukken.

Afbeelding bovenaan via Unsplash.com

Vind je dit leuk? Steun mij hier:

Become a Patron!

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Anne
  15/01/2015 at 8:29 am

  Je ziet minimalisme de laatste tijd op heel veel plekken terug, hè? Ik herken wel een beetje wat je schrijft. Als ik erover lees denk ik ‘oh, dat past precies bij mij’ en wil ik alles weggooien. Maar als puntje bij paaltje komt, merk ik dat ik toch ook echt wel heel erg gehecht ben aan een aantal dingen. En dan twijfel ik weer of ik wel zo rigoureus moet zijn :). Ik vind dat de Groene Meisjes daar op een hele fijne manier over schrijven en mee bezig zijn!

  • Reply
   Maartje (admin)
   15/01/2015 at 8:41 am

   Ja ik zie het inderdaad ook steeds vaker! Ik ga de Groene Meisjes even checken :).

 • Reply
  CatieMcCartney
  15/01/2015 at 11:29 pm

  Grappig, ik ben er zelf ook mee ‘bezig’. Hoor het overal. Zit momenteel middenin een verhuizing en alhoewel ik van rustig en ruimtelijk hou, heb ik ook graag spullen om me heen. Ik doe lekker mijn eigen ding!

 • Reply
  Karlijn
  16/01/2015 at 10:14 pm

  Minimalisme lijkt opeens de nieuwe ‘superfoods’ trend te zijn (want daar blogde iedereen toen ook over haha) maar ik vind het niet erg. Mijn plan is om na mijn examen mijn kamer plekje voor plekje helemaal uit te ruimen en dingen weg te doen 🙂

 • Reply
  Femke
  16/01/2015 at 10:20 pm

  Wat leuk dat je ook leest over/je bezighoudt met minimalisme! Volg je het blog van De Groene Meisjes al? Die zijn nu met een declutter-proces bezig waarover ze om de zoveel tijd een update plaatsen en er zitten hele handige tips in!
  Zelf heb ik laatst een groot deel van mijn kledingkast uitgezocht, besloten welk kleurenpalette bij mij past en wat nodige basics online gekocht. Kan alleen écht geen afstand doen van boeken, films en games. 🙁

 • Leave a Reply