Persoonlijk

Potentiële toekomstplannen

Op de blog van Iris las ik iets wat ik wel herkende. Veel mensen denken als je psychologie studeert, dat je dan ook gelijk psycholoog wordt. Hetzelfde geldt eigenlijk voor mijn studie: ik studeer Nederlands, maar ik wil geen docent Nederlands worden. Wat ik wel (misschien) wil doen, lees je hier!

Op dit moment studeer ik dus Nederlands en zit ik in mijn tweede jaar. Veel mensen denken dat je daarna automatisch docent Nederlands wordt, maar dat is dus niet zo. Sowieso word je met een opleiding aan de universiteit meestal niet opgeleid tot één beroep, het is veel breder. Docent worden trekt me op dit moment absoluut niet. Ik vind uitleggen wel leuk (ik geef nu bijvoorbeeld bijles), maar voor een klas staan lijkt me helemaal niks. Ik vind taalkunde heel interessant en ik denk dat ik daarin verder wil. Taalkunde krijg je sowieso helemaal niet op de middelbare school (dat is eigenlijk best jammer). Taalkunde is de wetenschappelijke benadering van taal. Je gaat bijvoorbeeld kijken hoe kinderen taal leren, hoe mensen een tweede taal leren, hoe woorden gevormd worden of waarom een bepaalde woordvolgorde wel in het Engels kan, maar niet in het Nederlands. Je merkt waarschijnlijk al dat het heel veel verschillende onderwerpen zijn. Ik vind het bijna allemaal net zo leuk (behalve klankenleer, dat vind ik echt lastig).

fototoekomst

Research master

Eén van de mogelijke toekomstplannen die ik heb, is een research master linguistics (taalkunde) doen. Het kost waarschijnlijk wel heel wat moeite om daarin toegelaten te worden, maar het lijkt me wel de enige leuke master die er is. Een research master is om verder te komen in wetenschappelijk onderzoek. Het gaat dan dus ook niet meer om alleen de Nederlandse taalkunde, mensen die van de studie Spaans (of een andere taal) komen, kunnen deze master ook doen. Ik merk nu al bij mijn studie dat ik onderzoek doen één van de leukste dingen vind om te doen. Aan het eind van je master zou je kunnen solliciteren naar een promotieplek aan de universiteit, maar je kunt natuurlijk ook veel andere kanten op. De toelating is dus wel streng: je moet minstens een 7.5 gemiddeld staan, je moet allemaal brieven sturen en een (best lastige) Engels toets voldoende maken. Ik ben nu hard bezig om dat allemaal voor elkaar te krijgen, zodat na het derde jaar deze master in ieder geval een optie is.

Freelance tekstschrijven

Schrijven vind ik één van de leukste dingen om te doen (goh, dat had je vast niet verwacht). Wat me altijd zo leuk lijkt is ook om voor andere mensen te gaan schrijven. Ik heb dit bijvoorbeeld voor mijn moeder gedaan. Zij heeft een eigen bedrijf, zei dan wat ze ongeveer ergens wilde hebben staan en ik schreef het vervolgens op. Ik vind het altijd leuk om iets op te schrijven wanneer andere mensen bijvoorbeeld moeite hebben om het goed op papier te krijgen.

Wat me eigenlijk het leukste lijkt, is om verschillende dingen te combineren. Ik word op dit moment niet warm van het idee om elke dag van 9 tot 5 in een kantoor te werken. Wat me juist leuk lijkt, is bijvoorbeeld om een parttime baan te hebben en daarnaast te bloggen en wellicht wat freelance klusjes erbij te doen. Gelukkig heb ik nog lekker lang om na te denken!

Bron foto’s: Alejandro Escamilla en Jazmin Quaynor

Vind je dit leuk? Steun mij hier:

Become a Patron!

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Hester
  06/01/2016 at 7:02 pm

  Ik zit zelf te twijfelen tussen Nederlands en Taalwetenschap voor volgend jaar, dus dit soort stukjes over je opleiding vind ik extra leuk! (En als je me meer kunt/wilt vertellen over je eigen ervaringen is dat altijd welkom, ik wil alles weten haha) Alleen de vraag ‘oh, wil je dan Nederlands docent worden?’ is inderdaad redelijk hinderlijk. Nederlands is gewoon een taal, natuurlijk kun je daar meer mee!

  • Reply
   Laura
   06/01/2016 at 8:01 pm

   Ik doe komend blok vakken van taalwetenschap, naast Nederlands. Twee liefdes van mij, naast psychologie natuurlijk. Alles kan! Ik ben benieuwd wat het wordt Hester

  • Reply
   Maartje (admin)
   06/01/2016 at 8:10 pm

   Wat ontzettend leuk! Wat je ook kiest, het is allebei leuk! Ik kan je heeeel veel vertellen denk ik, haha! Je mag me altijd een mailtje sturen naar maartje@maartjeleah.com.

 • Reply
  Laura
  06/01/2016 at 8:00 pm

  Yay voor taalkunde! En yay voor research masters 🙂 Wij kunnen dat!

  • Reply
   Maartje (admin)
   06/01/2016 at 8:11 pm

   Jaaaa!

 • Reply
  Tea
  06/01/2016 at 10:18 pm

  Research masters trekken mij ook het meest, maar dan in een heel ander vakgebied natuurlijk. Succes en hopelijk wordt je toegelaten tot je master over anderhalf jaar 🙂

 • Leave a Reply