Creatief Persoonlijk

Verschillende challenges voor 2015

Hoe krijg je het voor elkaar om je voornemens vol te houden? Nou, door bijvoorbeeld jezelf uit te dagen voor een challenge! Ik daag mezelf bijvoorbeeld elk jaar uit om een bepaald aantal boeken te lezen. Dit houd ik bij en omdat ik zo graag mijn eigen challenge wil halen, lees ik dan weer meer. Naast deze (vrij simpele) challenge zijn er natuurlijk nog veel meer ideeën. De leukste zet ik hieronder op een rijtje.

Denk er overigens wel aan dat de challenge haalbaar moet zijn. Als je van tevoren al weet dat het onmogelijk is om de challenge te halen, heeft het ook eigenlijk geen zin en maak je jezelf alleen maar chagrijnig. Kies dus voor een haalbaar doel!

Don’t break the chain kalender

Heb je iets wat je elke dag wil doen, maar waarvan het nog niet helemaal lukt om dit elke dag voor elkaar te krijgen? Misschien is een Don’t Break the Chain kalender iets voor jou! Het idee is simpel: je bedenkt iets wat je elke dag wil doen. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld 30 minuten bewegen, bloggen, hardlopen, aan school werken… ga zo maar door! Als je het gedaan hebt, kruis je de dag af van de kalender. Het is de bedoeling dat je geen gaten krijgt en elke dag een kruisje door de dag kunt zetten. Op internet staan allemaal verschillende kalenders die je hiervoor kunt downloaden en printen, ik vind vooral deze gemaakt door Karen Kavett erg leuk.

chainkavett

Foto door Karen Kavett

 Schoonmaken

Zelf wil ik graag meer schoonmaken of eigenlijk: meer georganiseerd schoonmaken. Door middel van een schoonmaakrooster kun je dit bijvoorbeeld doen, zo heb je iedere dag iets wat je moet doen. Hierdoor ben je er niet 24/7 mee bezig, maar verdeel je je taken over verschillende dagen. De uitdaging is dan om het vol te houden om elke dag die taak uit te voeren!

Op Pinterest staan zat schoonmaakroosters (zoek op “cleaning schedule” en je vindt genoeg), maar die vind ik allemaal veel te heftig. Ik vond het beter om zelf een schema te maken. Maak twee lijstjes: dingen die je elke dag wil doen en dingen die je elke week wil doen. Daarna kun je een rooster maken: de lijst met dagelijkse taken en een lijst met welke taak je op welke dag doet. Op naar een schoner huis in 2015!

cleaningschedulw

Weekly Cleaning Schedule via bonfiresandwine

Sporten

Heb je als voornemen om meer te gaan sporten in 2015? Daar zijn ook genoeg challenges voor! Op de site Fit Girl Code staan allemaal verschillende challenges, zoals de 30 Day Squat challenge.

Dit kun je natuurlijk ook weer met een soort Don’t Break the Chain kalender doen. Wil je drie keer per week sporten? Zorg dan dat je drie keer per week een kruisje in je kalender kunt zetten!

Bij sporten hoort ook gezond leven. Je kunt net zo veel sporten, als je heel ongezond eet en drinkt komt het ook niet heel ver. Hier kun je jezelf ook in uitdagen. Houd bijvoorbeeld bij hoeveel water je drinkt en ga voor een aantal glazen per dag. Er zijn zelfs apps voor om dit bij te houden! Je kunt ook beginnen met het bijhouden van wat je eet in een app, bijvoorbeeld met de app Fat Secret.

healthyhabits

12 Months of Healthy Habits via fit4mom

Lezen

De meest bekende challenge voor het lezen van boeken is denk ik wel de Goodreads Reading Challenge. Via de site Goodreads kun je instellen hoeveel boeken je per jaar wil lezen en de site houdt dit ook voor je bij, je krijgt te zien of je op schema loopt. Dit doe ik elk jaar, ik daag mezelf uit om tussen de 20 en 30 boeken per jaar te lezen. Naast deze challenge zijn er nog veel meer dingen te bedenken. Daag jezelf bijvoorbeeld uit om het hele oeuvre van één schrijver te lezen of stap uit je comfort zone en lees 10 boeken uit een totaal ander genre dan je normaal leest. Probeer boeken in een andere taal te lezen, lees voor de verandering poëzie of lees dat ene boek dat je nooit uitgelezen hebt.

Genoeg ideeën voor 2015 denk ik zo! Zelf ga ik voor een schoonmaakrooster en zeker de Goodreads Reading Challenge. Daarnaast denk ik erover om een Don’t Break the Chain kalender te maken voor het sporten, dan kan ik ook duidelijk zien wanneer ik geweest ben.

Wat ben jij van plan om te gaan doen in 2015? Hoe ga jij ervoor zorgen dat je goede voornemens gaan lukken?

Vind je dit leuk? Steun mij hier:

Become a Patron!

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  CatieMcCartney
  01/01/2015 at 11:16 am

  Leuke ideëen! Vooral die van Goodreads spreekt me wel aan! 🙂

 • Reply
  Karlijn
  01/01/2015 at 12:43 pm

  Oh, dat van die kruisjes zie ik mezelf nog wel volhouden! Nu alleen nog even een goed voornemen bedenken 😉

 • Reply
  Dagmar
  01/01/2015 at 8:31 pm

  Ah wat handig en leuke challenges! Die kruisjes zijn super, ik kende deze nog niet en wat leuk die clean challenge. Die is het printen meer dan waard, leuke ideeën! Dankjewel voor de fijne tips!

 • Reply
  Veerlez
  03/01/2015 at 2:01 pm

  Oeehw dat dont break the chain klinkt als een goede! Wellicht is dat de motivatie die ik nodig heb om mijn taken te blijven doen! En een vast schoonmaakrooster kan ik ook wel eens gaan toevoegen! Goede challenges voor 2015! Ik ga ze wellicht nog wel meenemen!

 • Reply
  Resy
  06/01/2015 at 1:34 pm

  Erg leuke challenges! Ik vind vooral die met die kalender erg leuk, ga hem zelf ook downloaden en uitprinten. Je hebt trouwens een erg leuke bog!

 • Reply
  Anoniem
  18/06/2015 at 4:54 pm

  :shit:

 • Leave a Reply