Persoonlijk

Wat ik van mijn eerste jaar studeren heb geleerd

Het einde van het schooljaar komt eraan! Okay, het is nog een maand, maar het einde komt in zicht. Hoewel ik nu pas een jaar studeer, voelt het al als heel lang. Laatst zag ik een foto in m’n Timehop van de examenstunt, een jaar geleden. Het voelde als veel langer geleden, ik kan me niet voorstellen dat ik vorig jaar eindexamen deed.

In een jaar heb ik al heel veel geleerd en niet alleen voor m’n studie. Het eerste blok vond ik echt heftig: ik had nog geen idee hoe het eraan toe ging op de universiteit en ik werd daar super gestrest van. Inmiddels voelt het als normaal en kan ik me niet meer voorstellen dat ik hierom gestrest was. Als je al studeert, misschien dat je het herkent. En als je nog gaat studeren, weet je dit alvast.

Weinig contacturen, betekent niet veel vrije tijd

Mijn studie (Nederlandse taal & cultuur) is een studie met weinig contacturen en veel uren waarin je zelf moet werken (vooral lezen). In het begin dacht ik: yes, vrije tijd! Nou, nee dus. Een studie moet je echt als een baan zien, van 9 tot 5 elke dag werken. De uren die je daarvan niet in college zit, zul je toch echt aan je studie moeten werken. Voor mij geldt dat ik elke dag nog minimaal 4 uur over houd om te studeren. En als ik dat niet doe (wat vaak zo is), zit ik in het weekend nog twee dagen te werken. Veel mensen zeiden tegen me dat Nederlands een makkelijke studie is, dat je echt niks hoeft te doen behalve bij je college zitten en dat je het allemaal haalt. Dat geldt dus voor mij niet echt, maar ik ben dan ook wel perfectionistisch.

Bij elke nieuwe docent is het alsof je op een andere school zit

Op mijn middelbare school was alles goed geregeld. Voor alles waren duidelijke regels. Als ik mijn huiswerk wilde weten, stond dat standaard op Magister. Hier was dat echt anders. Elke docent pakt het anders aan. Wil je je ziek melden? De ene docent verwacht een mail, de andere docent wil absoluut geen mail en weer een andere docent vindt dat je het aan de studieadviseur moet laten weten. De ene docent zet een duidelijk schema met het huiswerk op Blackboard, de ander zet Blackboard vol met deadlines en weer een ander heeft een hekel aan Blackboard en geeft alles in college. In het begin begonnen al die verschillen een beetje vermoeiend te worden. Ik wist niet meer hoe het bij welke docent werkte en dat maakte me zenuwachtig. Nu is het de gewoonste zaak in de wereld, weet ik precies hoe alles in elkaar zit en vind ik het niet meer vervelend. In het begin kon het me echt frustreren dat het niet anders geregeld was, nu zou ik niet weten waarom je het zou veranderen.

Lang leve de lol?

Volledige zelfstandigheid, zelf kunnen kiezen naar welke colleges je gaat en weinig verplichte onderdelen. Dat was een beetje het studentenleven dat ik had verwacht. Want ja, dat je alles op tijd doet is je eigen verantwoordelijkheid, toch? In de realiteit waren er toch véél meer verplichte onderdelen dan ik dacht. Colleges waren niet facultatief, als je twee keer niet kwam opdagen had je het vak niet gehaald. Een opdracht te laat ingeleverd? Jammer, het vak niet gehaald. Volgend jaar beter!

Aan de ene kant vind ik het vervelend. Ik ben zelf prima in staat om te plannen en ik vind soms al die verplichte opdrachten maar vermoeiend. Aan de andere kant word je zo wel geforceerd om alles op tijd te doen, wat ergens ook wel weer fijn is. Afijn, het is in ieder geval anders dan ik had verwacht.

Als je al studeert: wat had jij nou echt anders verwacht?

afsluiting

Vind je dit leuk? Steun mij hier:

Become a Patron!

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Lisa
  08/05/2015 at 8:15 am

  Waar doe jij je studie eigenlijk? Aan de UvA of aan de VU?

  • Reply
   Maartje (admin)
   08/05/2015 at 8:35 am

   UvA!

 • Reply
  sarah
  09/05/2015 at 2:00 pm

  Dit komt zo bekend voor al ben ik na het eerste semester gestopt aangezien de studie mij niet helemaal beviel. Het was allemaal zo verwarrend maar uiteindelijk raak je aan alles gewend. Ook erg fijn dat ik nu dat allemaal niet meer hoef te leren als ik in september weer ga studeren!

  • Reply
   Maartje (admin)
   09/05/2015 at 8:36 pm

   Dat kan ik me voorstellen ja! Veel succes met je nieuwe studie :D.

 • Reply
  Lily
  17/05/2015 at 10:12 pm

  Haha ik heb juist het idee dat ik zeeën van vrije tijd heb en heb het gevoel alsof de eindexamens vwo vorig jaar nog maar kort geleden waren! Maar ja ik doe rechten aan de EUR en daar heb je maar één vak per vijf weken en ook nog een speciaal lessysteem (PGL), en als je op woensdag de colleges (van vier uur lang) overslaat ben je er maar 4 (verplichte) uren per week op de uni. :’) Maar ik kom wel altijd op woensdag 4 uur lang proberen mijn aandacht bij het veel te lange college te houden. Grappig om te lezen hoe het bij een andere studie en universiteit juist heel anders is!

 • Leave a Reply