Lifestyle Persoonlijk

Een poging tot kalligrafie • Wereld Alfabetiseringsdag

Eigenlijk ben ik elk moment van elke dag bezig met tekst. Ik studeer Nederlandse taalkunde, waarbij je uiteraard veel met taal en tekst bezig bent. Op dagen dat ik niet studeer, werk ik. Mijn werk bestaat ook uit het lezen van héél veel tekst. Als ik thuis kom, kruip ik achter mijn computer en probeer ik wat te bloggen. Als ik dan écht niks te doen heb, pak ik een boek en lees ik wat.

Het is dus wel duidelijk dat mijn leven bestaat uit heel veel tekst en taal. Eigenlijk bedenk ik me dat nooit: het gaat vanzelf. Ik hoef niet meer apart een letter te lezen: ik zie in één ogenblik het woord of de zin. Als ik schrijf, hoef ik niet meer na te denken over hoe een letter eruit ziet. Het gaat allemaal automatisch.

Dit gaat niet bij iedereen zo: in de wereld is 1 op de 5 mensen analfabeet. Dit betekent dat zij niet kunnen lezen of schrijven. Om hier aandacht aan te geven, kregen heel wat bloggers (waaronder ik dus) een kalligrafieset opgestuurd voor Wereld Alfabetiseringsdag. Het idee hierachter is dat kalligrafie veel moeilijker is om te schrijven en te lezen, waardoor dit lezen en schrijven veel minder een automatisme is.

Ik probeerde mooie kalligrafie te maken en opeens was ik ook heel anders met woorden en taal bezig. Een letter is niet zomaar een letter, maar opeens zijn het heel veel moeilijke streepjes die ik met een pen niet precies op papier krijg zoals ik wil. Het kost veel tijd, veel moeite en vooral héél veel focus.

Moet je voorstellen als elke letter zo voelt en je moet bijvoorbeeld formulieren invullen, opzoeken hoe laat de trein gaat of even checken wat er in de bijsluiter van medicijnen staat. Zo veel vanzelfsprekende dingen, worden dan opeens heel lastig.

Mijn kalligrafie

1 2 3 4 5 6 7

Vind je dit leuk? Steun mij hier:

Become a Patron!

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Bettie
  08/09/2016 at 9:37 am

  Wauw, dit is echt mooi hoor! Ik heb dit een blauwe maandag ook gedaan en ik bakte er niets van. Maar wellicht moest ik vaker oefenen, haha.

 • Reply
  Anoniem
  08/09/2016 at 4:37 pm

  Heel tof! Ik vind kalligraferen zo leuk om te doen <3

 • Reply
  Sanne
  08/09/2016 at 4:38 pm

  Heel tof! Ik vind kalligraferen zo leuk om te doen <3

 • Leave a Reply