Boekrecensies Book blog Recensies

Kafka op het strand van Haruki Murakami

Kafka op het strand is zonder twijfel één van mijn nieuwe favoriete boeken, net zoals Haruki Murakami één van mijn nieuwe favoriete schrijvers is. Toen ik eenmaal de eerste bladzijde van het boek gelezen had, wilde ik eigenlijk niet meer stoppen en zo snel mogelijk doorlezen. Aan de andere kant probeerde ik zo langzaam mogelijk te lezen, omdat ik niet wilde dat het stopte.

In Kafka op het strand lopen verschillende verhaallijnen door elkaar. Kafka Tamura loopt op zijn vijftiende weg van huis, om te ontsnappen aan zijn vader. Nakata, een oudere man, kan met katten praten en gaat op zoek naar een verdwenen kat. Eigenlijk is het lastig om een samenvatting te geven: er gebeurt zo veel, dat het niet te bevatten is.
Murakami heeft een bijzondere schrijfstijl. In het verhaal komen er opeens vissen uit de lucht vallen en er wordt met katten gepraat. Toch vond ik het allemaal geheel realistisch toen ik het aan het lezen was. Dat had geen schrijver anders dan Murakami voor elkaar gekregen. Het lijkt wel alsof ik alles even vergeet als ik een boek van Murakami lees en zo in de wereld van Murakami stap.

Het boek is dus surrealistisch en mysterieus. Daar moet je denk ik wel van houden (en voor openstaan), ik vind het zelf prachtig en bijzonder. De meer dan 600 bladzijden vliegen voorbij, alsof het niks is. Ik vond het jammer dat er een einde aan kwam.

Op het einde was nog steeds niet alles helemaal duidelijk. Ik weet niet of dat überhaupt mogelijk is, maar ik denk dat het ook nog erg de moeite waard is om het boek voor een tweede keer te lezen. In het boek is zo veel symboliek en zijn zo veel verwijzingen te vinden, dat het niet mogelijk is om dat in één keer te vatten.

Wil je iets van Haruki Murakami lezen, maar wil je nog niet gelijk beginnen met een boek van 600 bladzijden? Dan is Norwegian Wood ook een aanrader.

kafka2 kafka3

 

 

Vind je dit leuk? Steun mij hier:

Become a Patron!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Janna
    19/01/2016 at 7:15 pm

    Ik werd al helemaal nieuwsgierig door de titel. Het klinkt als een onwijs mooi boek! En ik herken het dilemma: het einde zo snel mogelijk willen weten, maar het boek niet uit willen hebben ;p

  • Leave a Reply