Duurzaamheid Recensies

Wat ik van m’n Fairphone 2 vind

In september 2017 kreeg ik mijn nieuwe mobiel, de Fairphone 2 binnen. Wat ik ervan vind? Je leest het hier!

De Fairphone is ’s werelds eerste modulaire ethische telefoon. Ik kocht ‘m omdat ik altijd een iPhone had, maar daar echt klaar mee was. M’n iPhone liet ik vaak vallen, dan moest ik weer een scherm laten vervangen en de batterij was na anderhalf jaar écht op. Ik had een nieuwe telefoon nodig, maar geen zin om weer aan een iPhone te beginnen. Daarnaast, die iPhones zijn tegenwoordig helemaal superduur en echt leuke nieuwe specificaties zitten er niet tussen, vond ik. Ook was ik inmiddels meer bezig met duurzaamheid en vond ik mezelf met m’n hoeveelheid telefoons nou niet écht duurzaam. De herkomst van deze telefoons was ook niet altijd even duidelijk, wat ik niet zo prettig vond.

Rond diezelfde tijd kwam de nieuwe telefoon van Fairphone uit, de Fairphone 2. Een telefoon van een Nederlands bedrijf dat duurzame telefoons maakt.

Een modulaire telefoon?

De Fairphone is een modulaire telefoon, dat betekent dat de telefoon uit verschillende modules bestaat. Je kunt de telefoon makkelijk openmaken aan de achterkant en verschillende modules vervangen. Je hebt vijf verschillende modules: het scherm, de batterij, de onderkant, de camera aan de achterkant en de bovenkant inclusief selfie camera. Dus is je batterij aan vervanging toe of is je scherm kapot? Geen probleem, die onderdelen kun je los aanschaffen en thuis vervangen.

Dit vond ik één van de grote pluspunten aan de Fairphone 2. Dit zorgt er namelijk voor dat je telefoon veel langer mee kan. Na een keer goed je telefoon laten vallen, hoef je niet gelijk een nieuwe te kopen. Telefoons zijn voor veel mensen bijna een wegwerpartikel, op deze manier hoeft dat niet.

Ethisch?

Fairphone streeft ernaar dat het produceren van de telefoon een positief effect heeft op de werkomstandigheden en de leefomgeving. In het design houden ze daar al rekening mee: doordat de telefoon uit verschillende modules bestaat, kan de telefoon langer mee en is het minder belastend voor het milieu. Verder werken ze zo veel mogelijk met eerlijke materialen. Ze gaan verantwoordelijk om met de bronnen en proberen meer gerecyclede materialen te gebruiken. Fijn om te weten, want in de in mijnbouw (in veel smartphones zijn mineralen en metalen verwerkt) gaat er nog veel mis. Verder wil Fairphone de werkomstandigheden verbeteren in de elektronische sector. De goedkope en snelle manier van produceren van veel telefoons gaat daar namelijk vaak ten koste van.

De Fairphone 2

Okay, Fairphone is dus een supervet bedrijf met een fantastisch idee. Maar hoe is die telefoon nou écht?

Voordat ik de telefoon aanschafte, ging ik ervan uit dat ik er flink op achteruit zou gaan. Ik kocht de telefoon voornamelijk vanwege het feit dat ‘ie duurzaam en modulair was. De kwaliteit van de telefoon is inderdaad echt niet te vergelijken met de nieuwste iPhone, maar het is wel een prima telefoon.

Hier een paar punten waar ik tegenaan liep:

 • De selfie cam is enorm ingezoomd: m’n hoofd is best wel groot in beeld. Niet echt ideaal voor m’n Instagram stories.
 • De GPS werkt niet altijd even goed. Ik kom soms wat later omdat Google Maps geen GPS kan vinden (en ik zelf geen richtinggevoel heb). Ook wel een voordeel: sinds ik m’n Fairphone heb, ken ik de stad beter omdat ik vaker verdwaald raak. Als je op de ring van Amsterdam rijdt zonder dat je weet waar je heen moet en je GPS dan uitvalt is het iets minder leuk.
 • De verkrijgbaarheid van de modules is niet altijd even goed. Zo was mijn batterij niet zo best meer, maar kon ik geen nieuwe bestellen. Voor mij was het niet zo erg, maar ik kan me voorstellen dat het iets minder fijn is als je telefoon echt kapot is en je snel een nieuwe module nodig hebt.
 • Soms duurt het even voordat een app geopend is en hapert het scherm als je een beetje te snel aan het klikken bent. Dan bevriest het scherm en reageert de app niet meer.

+

 • De Fairphone 2 heeft veel geheugen: 32 GB, wat je nog kunt uitbreiden tot 64 GB.
 • Je kunt twee simkaarten kwijt in de telefoon, handig voor als je ‘m bijvoorbeeld voor je werk en privé wil gebruiken.
 • En natuurlijk het belangrijkste: je investeert in een goed bedrijf met een goede missie.

 

Al met al ben ik blij met m’n Fairphone. De minpunten zijn soms wat lastig, zeker omdat ik een eigen bedrijf heb en daardoor mijn telefoon erg intensief gebruik. Maar ik vind het een groot pluspunt dat ik door deze telefoon aan te schaffen heb geïnvesteerd in een bedrijf waar ik helemaal achter sta.

Vind je dit leuk? Steun mij hier:

Become a Patron!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Rachel
  08/06/2018 at 11:43 pm

  Een goed bedrijf en goede missie is wel netjes inderdaad maar een camera is wel weer belangrijk, vooral in de tijd van nu!

 • Reply
  Eva
  12/06/2018 at 1:32 pm

  Ik ben echt groot fan van Fairphone maar de camera zorgt er nog altijd voor dat ik niet overstag ben gegaan. Als ze die gaan verbeteren dan ben ik écht om maar vind mijn camera zo belangrijk dat ik daar eigenlijk niet op wil afdingen 🙁

  • Reply
   Maartje
   22/06/2018 at 4:49 pm

   Ja dat kan ik me wel voorstellen!

 • Reply
  Lauren
  05/07/2018 at 5:33 pm

  Ik heb hier ook zo over nagedacht toen ik duurzamer ging leven… Maar ik kan de stap niet zetten en denk eigenlijk dat dat me nooit zal lukken. Ik ben nou eenmaal een Apple whore. 🙂 Dan maar iets meer inzetten op andere duurzame stappen!

  Fijne & duidelijke review wel!

 • Leave a Reply