Reizen

Lopen door Pompeii zonder toeristen

Op de middelbare school ging ik van gymnasium naar atheneum. Dat vond ik fantastisch, op één ding na: ik zou niet meer op reis naar Rome gaan. Gelukkig maakte ik dat al deels goed na de examens door op stedentrip naar Rome gaan. Wat ik alleen nog niet gezien had, was de Vesuvius en Pompeii.

Onze vakantie naar Napels was natuurlijk de perfecte kans om die richting op te gaan. Vanaf Napels is het ook nog dichterbij dan vanaf bijvoorbeeld Rome. Vanaf het station in Napels (Garibaldi) is het maar 35 minuten met de trein naar Pompeii. Vanaf Pompeii gaan weer bussen naar de Vesuvius.

Wij besloten vroeg heen te gaan, om alle andere toeristen voor te zijn. We wilden het liefste gelijk naar de Vesuvius, want dat vonden we het allerbelangrijkste. Daarna zouden we Pompeii verder ingaan, Pompeii vonden we iets minder belangrijk (en we vonden het dus iets minder erg als we daar tussen de toeristen zouden lopen).

Dat plan ging alleen iets anders, want aangekomen in Pompeii bleek dus de hele Vesuvius dicht te zijn, vanwege de branden van de afgelopen tijd. Dat werd verder nergens aangegeven, dus er waren samen met ons heel wat teleurgestelde toeristen.

Het had één voordeel: we waren enorm vroeg in Pompeii, waardoor het op sommige plekken gewoon echt leeg was. We hadden ruim de tijd om alles te bekijken, om foto’s te maken en de plek op ons in te laten werken.

Ik vond Pompeii bijzonderder dan ik had verwacht. Het is vooral bizar om daar te lopen en te realiseren wat daar allemaal gebeurd is. Dat we daar op sommige plekken helemaal alleen liepen, maakte dat alleen maar bijzonderder.

En de Vesuvius? Nou, nog een goede reden om nog een keer terug te gaan. Dat vinden we gelukkig allebei helemaal geen probleem.

Vind je dit leuk? Steun mij hier:

Become a Patron!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Karlijn
  30/08/2017 at 10:09 am

  Jammer dat de Vesuvius dicht was, maar geluk bij ongeluk dat het dan rustig was in Pompeii. Ik ben nog nooit in Pompeii of Napels geweest, maar het zijn zeker plaatsen die ik nog wel een keer wil bezoeken! 🙂

  • Reply
   Maartje
   31/08/2017 at 7:55 am

   Zeker een keer doen, het is echt de moeite waard!

 • Reply
  Larissa
  31/08/2017 at 1:52 pm

  Oh, wauw! Wat ziet het er prachtig uit, daar! En heel bijzonder en apart om daar dan doorheen te lopen, lijkt mij…

 • Reply
  Hester
  06/09/2017 at 12:41 am

  Ik had een beetje hetzelfde met het Forum Romanum en Ostia Antica, zo bijzonder om echt de restanten nog te zien staan in plaats van huizen die wel oud zijn maar ondertussen ook weer gewoon opgeknapt en bewoond zijn. Op deze manier is er ook veel meer ruimte om je fantasie de vrije loop te laten, vooral zonder toeristen inderdaad.

 • Leave a Reply