Lifestyle Persoonlijk

Waarom het leuk is om (nu nog) een vreemde taal te leren

Ik denk dat de meeste mensen na de middelbare school wel klaar zijn met het leren van een nieuwe taal. Je kunt prima Engels en waarschijnlijk ook nog een woordje Frans of Duits en that’s it.

Van mezelf had ik dit ook verwacht. Ik vind talen (en taalkunde) fantastisch, maar een nieuwe vreemde taal leren ligt mijlenver uit mijn comfort zone. Ik heb altijd een hekel gehad aan mondelingen, hardop spreken in de klas vond ik vreselijk en in een vreemde taal durfde ik helemaal niks te zeggen. Ik kan best prima Frans, maar in Frankrijk peins ik er niet over om Frans te spreken, veel te bang dat ik mijn gespreksparter niet versta of een foutje maak met mijn grammatica.

Als je dit leest, vraag je je misschien af waarom ik in hemelsnaam ervoor gekozen heb om nu Zweeds te gaan leren.

Het antwoord is simpel: ik wilde het zo graag, dat ik wilde dat bovenstaande me niet meer in de weg zou zitten.

Daarnaast is het leren van een vreemde taal na de middelbare school veel leuker dan een taal leren op de middelbare school. Echt. Hier lees je waarom:

1. Iedereen in de klas wil het

Niks zo vervelend aan leerlingen op de middelbare school die verplicht een tweede taal moeten doen, terwijl ze dat niet willen. Je herkent vast wel de leerlingen die dan maar Duits kiezen (want dat lijkt tenminste een beetje op het Nederlands) en vervolgens de hele les vervelend zitten te doen. Op de universiteit is het een keuze om een nieuwe taal te leren, dus je zit sowieso met allemaal mensen die het graag willen. Ik kwam in een hele gezellige klas terecht met allemaal mensen die verliefd zijn op Zweden, net zoals ik. In zo’n leuke klas is het gelijk¬†ook een stuk meer vertrouwd en durf je meer.

2. Je wil fouten maken, zodat je het daarna goed doet

Op de middelbare school durfde ik nooit iets te zeggen in een vreemde taal, omdat ik bang was dat ik fouten zou maken. Die redenering slaat natuurlijk niet echt ergens op en gelukkig heb ik daar ook niet zo’n last meer van. Ik wil juist dat mijn docent mij Zweeds hoort praten, zodat ze me kan verbeteren en ervoor kan zorgen dat straks niet iedereen in Zweden mij raar aankijkt als ik praat. Dat zorgt overigens ook weer voor wat zelfvertrouwen in het Zweeds: mijn docent is Zweeds, dus als zij het goed vindt, zal het ook wel zo zijn.

3. Je bent er veel meer mee bezig

Op de middelbare school heb je maar een aantal uur per week de vreemde taal die je aan het leren bent. Ik heb zelf ook nog een tijdje zowel Duits als Frans gevolgd, dus dan wordt het helemaal leuk. Als je echt een vreemde taal goed wil leren, is het handig om er ook heel veel uur per week mee bezig te zijn. Zo kom je er echt in en merk je dat je snel steeds beter gaat. Ter illustratie: ik ben nu ongeveer 20 uur per week bezig met Zweeds. Dat is wel even iets anders dan die paar uur op de middelbare school.

4. Je kiest zelf de taal

Een beetje voor de hand liggend, maar natuurlijk is je motivatie ook veel beter als je zelf kiest welke taal je gaat leren. Ik zou bijvoorbeeld nooit vrolijk 20 uur per week Duits leren, maar dat doe ik wel bij het Zweeds. Ik vind het (over het algemeen) ook gewoon heel leuk om veel met het Zweeds bezig te zijn.

Na het schrijven van deze blogpost, vraag ik me af: hoe veel talen spreek jij eigenlijk? En heb jij na de middelbare school nog een nieuwe vreemde taal geleerd?

Vind je dit leuk? Steun mij hier:

Become a Patron!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Kimberly
    25/10/2016 at 5:57 pm

    Wat leuk dat je Zweeds leert! Zelf kan ik Engels, Frans, Duits en Spaans en wil ik ook nog Italiaans, Portugees en Turks leren.

  • Leave a Reply