Lifestyle Persoonlijk

Naar het Watersnoodmuseum in Zeeland

Zeeland

Een paar weken geleden waren Maikel en ik naar Zeeland. Al langer ben ik bezig om ook leuke plekken in Nederland te bezoeken: er zijn zo veel mooie gebieden en steden die ik nog niet gezien heb. Een van die gebieden was Zeeland: ik was zelfs in de hele provincie nog nooit geweest. Daar moest verandering in komen! Maikel en besloten om naar Zeeland te gaan, speciaal voor het Watersnoodmuseum.

Mijn plan om naar Zeeland te gaan kwam toen ik afgelopen januari en februari in de kranten veel las over de Watersnoodramp: de ramp was namelijk precies 65 jaar geleden. Hoe meer persoonlijke verhalen ik las over de ramp, hoe meer ik erachter kwam hoe weinig ik er eigenlijk van wist. En dat terwijl het best belangrijk is in de Nederlandse geschiedenis.

Om meer te weten te komen, wilde ik naar het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Het Watersnoodmuseum ligt op een bijzondere plek: het is gevestigd in vier caissons (grote betonnen blokken) die werden gebruikt om het laatste gat in de dijk te dichten.

Ik kan het iedereen aanraden om naar dit museum te gaan. Er is zo veel informatie. Als je binnen komt liggen er mappen vol met kranten met nieuwsberichten over de ramp. Er zijn filmpjes van mensen die het hebben meegemaakt en erover vertellen. Er wordt stilgestaan bij andere landen die spullen hebben gedoneerd aan Nederland om alles weer op te bouwen. Zo had ik bijvoorbeeld geen idee dat Noorwegen en Zweden huizen hadden gedoneerd. In het museum was een huis nagebouwd en waren er Zweedse teksten over de ramp te vinden.

Na het gedeelte over de ramp van 1953 is er ook nog een stuk met meer informatie over omgaan met het water nu. Zo kun je zien hoe ver je zelf onder de zeespiegel woont – Maikel en ik wonen precies in het gedeelte wat het verst onder de zeespiegel ligt. Er is een indrukwekkende film over de kracht van het water en je kunt met VR bril ‘oefenen’ om jezelf te redden uit een huis tijdens een overstroming.

Na het museum reden we nog door naar de Deltawerken, ook die had ik nog nooit gezien en ik vond het erg indrukwekkend.

Hier zie je wat foto’s die ik op de dag had gemaakt, de eerste foto’s die je ziet hebben we onderweg gemaakt. Vlak voordat we in Ouwerkerk aankwamen zagen we dit ‘strand’ naast de dijk liggen en besloten we even uit te stappen.

ZeelandZeeland ZeelandZeelandZeeland

Vind je dit leuk? Steun mij hier:

Become a Patron!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Eva
  25/05/2018 at 10:28 am

  Het watersnoodmuseum lijkt mij ook erg indrukwekkend, ik vind het ook eigenlijk een schande dat ik nog niet geweest ben terwijl we in Nederland altijd vaak naar musea gingen maar toch… De foto’s zijn echt heel mooi ook 🙂

  • Reply
   Maartje
   01/06/2018 at 7:55 pm

   Precies dat had ik ook! Dankjewel!

  Leave a Reply