Lifestyle

Zo vind je écht goede muziek voor op YouTube

Goede muziek vinden die je kunt gebruiken in je video’s voor op YouTube, is best een gedoe. Bij de meeste muziek is het niet toegestaan om het te gebruiken. YouTube heeft zelf een audiobibliotheek met nummers die je kunt gebruiken, maar zelf vind ik die nummers vaak niks. De nummers daar zijn ook best herkenbaar en als er een keer een goed liedje tussen zit, wordt het door veel YouTubers gebruikt.

Een andere mogelijkheid is om zelf muziek te vinden waarbij het toegestaan is om te gebruiken. Een voorbeeld hiervan is om nummers op SoundCloud te zoeken. Als je op SoundCloud zoekt naar tracks, kun je instellen dat je alleen maar tracks wil vinden waarbij het mogelijk is om ze commercieel te gebruiken.

Klinkt goed toch? Helaas is het aanbod niet zo groot. Logisch natuurlijk, want de makers van deze nummers willen ook iets verdienen.

Verder blijft het dan googlen naar websites die nummers voor YouTube aanbieden. Dat blijft alleen altijd een beetje schimmig, vind ik. Je weet nooit of dat nummer inderdaad toegestaan is op YouTube en of diegene die het geüpload heeft, ook daadwerkelijk de rechten heeft.

Zo heb ik een keer een nummer van zo’n website gedownload. Nadat ik mijn volledige video op de maat van die muziek had geëdit, wilde ik ‘m uploaden op YouTube. Wat bleek: het was toch niet toegestaan om het nummer te gebruiken, het nummer was van iemand anders dan op die eerste site werd weergegeven. Dan kun je dus opnieuw beginnen met editen met nieuwe muziek, en dat is echt naar.

De oplossing die ik nu gevonden heb, is gebruik maken van Epidemic Sound. Bij Epidemic Sound kun je een YouTube Creator Subscription krijgen. In dat geval betaal je een bedrag per maand (afhankelijk van de hoeveelheid views op je kanaal) en kun je gebruik maken van hun nummers.

Elk nummer dat je op Epidemic Sound kunt vinden, kun je gebruiken. Geen gedoe dus met zoeken wie de rechten heeft en of het toegestaan is, je hoeft alleen nog maar te kijken of je het nummer leuk vindt.

Leuke nummers vinden bij Epidemic Sound is overigens niet zo moeilijk: ze hebben heel veel en ook echt goede nummers.

Voor mij is dit dus een uitkomst: een hoop gedoe rondom het vinden van muziek voor YouTube is in één keer opgelost. Dat bedrag per maand heb ik daar echt wel voor over. Daarnaast is het een stuk eerlijker tegenover de creators die dit soort muziek maken.

Hoe zorg jij voor leuke muziek bij je video’s op YouTube?

Foto bovenaan: JESHOOTS.COM via Unsplash

Vind je dit leuk? Steun mij hier:

Become a Patron!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply