Minimalisme

Wat minimalisme voor mij betekent

Niet iedereen verstaat onder ‘minimalisme’ hetzelfde. De een ziet onder een minimalist iemand die slechts één rugzak vol met bezittingen heeft. De ander vindt een minimalist iemand die altijd een netjes opgeruimd huis heeft. Maar dat minimalisme voor iedereen wat anders is, is eigenlijk ook alleen maar mooi.

Niet te veel & niet te weinig

Voor mij betekent minimalistisch leven dat ik zorg dat ik precies genoeg spullen heb. Niet te veel, maar ook niet te weinig. Ik wil hebben wat ik nodig heb, maar absoluut niet meer. Hier komt ook de visie van Marie Kondo terug: ik wil gelukkig worden van de spullen die ik om me heen heb. Ik merk dat ik te veel spullen als een last ervaar, ik word er echt onrustig van.

Van de spullen die ik heb, wil ik ook dat ze van goede kwaliteit zijn en dat ik ze ook echt mooi vind. Ik ben ook langzaam bezig om oude spullen te ‘upgraden’ en mooiere, kwalitatief betere spullen te kopen. Zo hadden we eerst ons huis ingericht met alleen maar IKEA spullen. Hartstikke leuk voor een studentenkamer, maar het gaat toch een beetje vervelen na een tijdje. Nu probeer ik dus in plaats van IKEA soms wat duurdere en kwalitatief betere meubels te kopen. Overigens gaat dat erg langzaam, maar dat is prima.

Doe rustig aan

Wat voor mij ook belangrijk is, is dat minimalistisch leven niet iets is dat je in één week bereikt. Ik ben nu twee jaar bezig met minimalisme en ik vind mezelf nog steeds niet echt een minimalist. Ik denk dat het ook beter is om alles rustig aan te doen. Je kunt wel in een korte tijd veel spullen weggooien en een grote verandering teweeg brengen, maar uiteindelijk moet er echt een verandering komen in het dagelijks leven. Je kunt wel veel spullen wegggooien, maar als je de dag erna alles er weer bij koopt, heb je er nog niks aan.

Vaak zie ik op blogposts met challenges hoe je een minimalist kunt worden. Deze challenges gaan bijvoorbeeld over hoe veel spullen je maximaal hebt of hoe veel spullen je per dag moet weggooien. Dat soort challenges kunnen handig zijn om mee te beginnen, maar uiteindelijk zijn ze natuurlijk onzin. Een minimalist ben je niet als je maximaal een bepaald aantal spullen hebt of elke dag één ding kan weggooien.

Het kan natuurlijk een goed begin of een leidraad zijn: zo deed ik om te beginnen een capsule wardrobe. Toch zitten er veel regels bij zo’n challenge en die regels gaan niet voor iedereen op. Minimalisme (en zoiets als een capsule wardrobe) is heel persoonlijk.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is voor mij ook een belangrijk punt van minimalistisch leven. Sowieso is minimalistisch leven duurzamer: je consumeert simpelweg minder. Doordat ik geïnteresseerd werd in minimalisme, ging ik me ook meer verdiepen in duurzaamheid en het kopen van duurzame producten. Doordat ik minder spullen kocht (en juist veel van m’n eigen spullen verkocht), hield ik geld over. Dat geld stopte ik weer in duurzame producten. Dat was wel echt een goed gevoel: niet alleen voelde ik me beter over de hoeveelheid spullen die ik had en werd ik daar rustiger van, van de spullen die ik had wist ik ook dat het eerlijk en duurzaam geproduceerd was.

Kortom zijn er dus een paar zaken voor mij belangrijk. Ten eerste wil ik wel genoeg spullen hebben om comfortabel te leven, maar wil ik geen nutteloze spullen die ik niet gebruik en waar ik niet gelukkig van word. Minimalisme is persoonlijk: er is voor iedereen een andere betekenis en voor iedereen een ander doel (en een andere manier om daar te komen). Duurzaamheid is voor mij ook een belangrijk aspect om zo minimalistisch mogelijk te leven (en te investeren in duurzame producten).

En vind ik mezelf nou echt een minimalist? Mwah. Ik zou mezelf niet direct als een minimalist omschrijven, omdat er nog genoeg dingen zijn die ik nog niet goed genoeg vind. Zo zijn er zeker nog nutteloze spullen in mijn huis te vinden. Daarnaast heb ik nog heel wat troep in het huis van mijn ouders liggen. Toen ik twee jaar geleden uit huis ging, nam ik alleen de spullen mee die ik gebruikte en waar ik gelukkig van werd. Toen ik laatst een kastje in m’n oude kamer opentrok, schrok ik me rot. Er lagen nog zo veel spullen waarvan ik niet wist wat ik ermee moest.

Er zijn dus nog genoeg dingen die ik moet doen of gebieden waar ik mezelf wil verbeteren. Maar goed, ik heb nog nooit van een minimalist gehoord die dat niet heeft.

 

Wat betekent volgens jou minimalisme? Wat vind jij belangrijk aan minimalistisch leven?

Vind je dit leuk? Steun mij hier:

Become a Patron!

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Lily
  10/08/2017 at 11:47 pm

  Ik herken wel veel uit jouw blog… De laatste maanden breng ik steeds spullen weg naar de weggeefwinkel, omdat ik veel spullen hebben die ik toch niet gebruik irritant vind. Als iemand anders ze dan wel gebruikt, is het zonde als ze alleen maar in mijn kamer liggen. Ik zou mezelf ook niet echt een minimalist noemen, haha.
  Ik zag dat je ook net als ik niet blij wordt van een nieuwe Primark. Ik ook niet, alles wat ik daar ooit heb gekocht ging heel veel sneller kapot dan dingen van de H&M en veel leuke dingen hebben ze daar niet. Ik vind het echt een irritante winkel die bijna alleen maar troep verkoopt en snap niet dat zoveel mensen er nu de Primark al jaren in heel Nederland staat nog steeds zo in geïnteresseerd zijn. Zonde van je geld, zonde van al die spullen. Wat moet je ook met vier Primarkleggings die allemaal snel kapot gaan als je ook twee goede kan kopen die wel lang meegaan? Scheelt meteen een hoop ruimte in je kast.

  Oja, als undergroundinformatie kan ik je dit vertellen: Ik heb iets langer dan een jaar bij de Action gewerkt en zat meestal op de kassa naast de balie. Daar zag ik dat bijna alles wat verkocht wordt weer kapot terugkomt. (Of dat mensen door die lage prijzen heel spontaan veel inkopen en zich bedenken en het daarom terugkomt.) Dat is ook een reden waarom ik bijna nooit iets koop bij zo’n zaak als de Action. Snap niet dat mensen nog steeds zoveel zien in al die goedkope winkels die je tegenwoordig hebt als Action, Primark, Big Bazar etc… Ik begin kwaliteit steeds meer te waarderen en snap steeds minder wat je met heel erg veel spullen moet.

 • Leave a Reply